El-Sissi gaat voor presidentschap Egypte

buitenland
14
27 mrt '14
De Egyptische legerchef en couppleger Abdel-Fatah el-Sissi doet later dit jaar een gooi naar het presidentschap.

Dat heeft de veldmaarschalk woensdag bekendgemaakt op de Egyptische televisie. El-Sissi zei zijn post binnen het leger op te geven. Ook stapt hij op als minister van defensie. El-Sissi verscheen in zijn legeruniform, naar eigen zeggen voor de laatste keer. "Ik geef dit uniform op om het land te verdedigen", aldus El-Sissi. Alleen mensen zonder functie binnen het leger of de regering kunnen zich verkiesbaar stellen voor het Egyptische presidentschap. 

De stembusgang vindt waarschijnlijk volgende maand plaats. El-Sissi zei dat hij verder wil bouwen aan een 'modern en democratisch Egypte'. Tegelijkertijd leek hij zijn critici gerust te willen stellen. "Er zullen geen persoonlijke vetes worden uitgevochten", aldus El-Sissi. Of de legerleider ook de daad bij het woord gaat voegen, is echter de vraag. Maandag werden in een massaproces honderden aanhangers van de Moslimbroederschap ter dood veroordeeld. 

Er staan nog drie vergelijkbare rechtszaken op stapel, waarin nog eens zo'n vijftienhonderd mensen terechtstaan. Over El-Sissi's deelname aan de presidentsverkiezingen wordt al maanden gespeculeerd. De maarschalk is bijzonder populair en velen in Egypte denken dat de overwinning in de verkiezingen hem niet kan ontgaan. Het was het leger, onder leiding van El-Sissi, dat vorig jaar president Mohammed Morsi afzette. 

Onder de aanhangers van de Moslimbroederschap heeft dit El-Sissi's reputatie geen goed gedaan, maar veel seculiere Egyptenaren lopen sindsdien met hem weg. Sinds Morsi werd afgezet zit de Moslimbroederschap in de hoek waar de klappen vallen. Duizenden aanhangers van de beweging zijn gearresteerd. Honderden kwamen om bij gevechten met de ordediensten. Bovendien werd de Moslimbroederschap weggezet als terroristische groepering. 

Dit maakte voor de legerchef de weg vrij om de absolute macht te grijpen. 

© Novum 2014
egypte
arabische lente
coup
morsi
el-sissi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?