Filipijnen sluiten vrede met islamitische rebellen

buitenland
0
27 mrt '14
De Filipijnse regering heeft donderdag een vredesovereenkomst gesloten met de grootste islamitische rebellenbeweging van het land.

Het akkoord met het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront is het resultaat van jarenlange onderhandelingen. Met het verdrag krijgt het overwegend islamitische zuiden van de regio Mindanao meer autonomie. In ruil hiervoor belooft de beweging de wapens neer te leggen. Of de overeenkomst ook een einde aan het geweld betekent is nog de vraag. In het gebied zijn namelijk ook andere rebellen actief, die hebben gezegd de strijd niet op te geven. 

Ook Abu Sayyaf, een groep die op de Amerikaanse lijst van terreurbewegingen staat, is er actief. De groep zat onder meer achter een aanslag in op een veerboot in 2004, die aan meer dan honderd mensen het leven kostte. President Benigno Aquino III en de leiders van Moro waren donderdag aanwezig bij de ondertekening. Ook de Maleisische premier Najib Razak, wiens land bemiddelde tussen de regering en de rebellen, was er bij. 

"Met het ondertekenen van deze overeenkomst kijken de twee partijen niet naar de problemen uit het verleden, maar naar de belofte die de toekomst biedt", zei Najib. "Na zoveel jaren van conflict, met zoveel slachtoffers, is dit een gewichtige en moedige daad." 

© Novum 2014
filipijnen
rebellen
benigno aquino
vredesakkoord
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi