Oorlogsmisdadiger woont al geruime tijd in Nederland

algemeen
1
28 mrt '14
Een 41-jarige man die wordt verdacht van oorlogsmisdrijven is woensdagavond aangehouden in Roosendaal.

Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. De man zou tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië in de jaren negentig lid zijn geweest van een gewapende Servische militie en hebben meegewerkt aan ethische zuiveringen. Tegen de man, die de Nederlandse en de Kroatische nationaliteit heeft, was een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd door het Kroatisch gerechtshof in Split. 

"Het vermoeden bestond dat hij zich in Nederland bevond", zegt een woordvoerder van het OM. "De rechtbank Amsterdam gaat over zijn uitleveringsverzoek. Als hij met uitlevering instemt, kan hij op korte termijn worden overgedragen aan Kroatië." De man, een etnische Serviër, woont al langer in Nederland. Samen met andere leden van de militie zou de man zich tijdens de Joegoslavië-oorlog hebben schuldig gemaakt aan plundering en brandstichting in de Krajina, een streek in Kroatië die vooral werd bewoond door Serviërs. 

Zo zou hij in het dorp Perusic een huis hebben platgebrand en onder dreiging met geweld tractoren en vee hebben mee geroofd, aldus het OM. 

© Novum 2014
roosendaal
om
servië
oorlogsmisdadiger
krajina
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi