Marokko hoopt op herstel filmindustrie Ouarzazate (video)

marokko
34
28 mrt '14
De Marokkaanse stad Ouarzazate stond tientallen jaren bekend als gewilde opnamestad in de filmindustrie. Na de onrust in de regio en de economische crisis is het gebied uitgegroeid tot een spookplaats.

Na de start van de Arabische Lente in het midden oosten en het noorden van Afrika werden alle filmproducties stil gelegd. De stad en de inwoners werden hier keihard door geraakt. De productie van films zorgt voor banen en toerisme in de regio en als dit wegvalt liggen problemen op de loer. Afgelopen decennia zijn er tientallen films opgenomen. Onder meer Gladiator, Babel, Laurence of Arabia en Kingdom of Heaven zijn in Ouarzazate opgenomen.

Larbi Agrou, die een rol had in de Franse film Asterix & Obelix: Mission Cleopatra heeft altijd genoten van de filmindustrie. 'De afgelopen drie of vier jaar is er weinig interesse geweest om hier films op te nemen. De meeste mensen die werkzaam zijn in de filmindustrie hebben ook andere banen om mee rond te komen. Zo zijn sommigen boeren, ondernemers of ijzersmid. Maar zonder toerisme en films zou Ouarzazate dood zijn.'

Er zijn volgens Agrou wel tekenen van verbetering. Zo zijn filmsterren Nicole Kidman en Tom Hanks onlangs in de stad geweest. Filmproducenten zagen de afgelopen jaren af van opnames in Marokko. De verzekeringskosten voor filmopnames in de Arabische wereld lagen door de onstabiliteit veel te hoog. De stad en haar inwoners hopen vanwege een goed begin in 2014 voor een opleving in de miljoenenindustrie, aldus Yahoo News.



© Redactie 2014
marokko
ouarzazate
filmindustrie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?