CIA misleidde overheid over gruwelijke verhoormethoden

buitenland
0
1 apr '14
De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft de Amerikaanse overheid jarenlang misleid over de brute verhoormethoden waar terreurverdachten aan werden onderworpen.

Dat schrijft de Washington Post dinsdag op basis van een rapport van de inlichtingencommissie van de Senaat. Details over de bruutheid van de technieken werden verhuld en het belang van informatie die werd verkregen werd overdreven. Ook werd de eer opgestreken voor inlichtingen die juist werden vergaard voordat gevangenen werden onderworpen aan technieken die door velen als marteling worden gezien. Volgens ingewijden die het rapport hebben ingezien staan er in de 6300 pagina's schokkende onthullingen over de wijze waarop de CIA te werk ging. 

In tegenstelling tot wat de inlichtingendienst jaren beweerde leverden technieken zoals 'waterboarding' - waarbij de verdrinkingsdood wordt gesimuleerd - zelden tot nooit zinnige informatie op. "Zoals de CIA het omschreef voor het ministerie van justitie en het Congres leverden de verhoormethoden unieke inlichtingen op die op geen enkele andere manier verkregen konden worden, waarmee terreurplannen werden verijdeld en duizenden levens werden gered", aldus een bron die bekend is met het rapport. "Was dat ook echt waar? Nee." Een van de voorbeelden die in het rapport wordt aangehaald is de zaak van Al-Qaida-lid Zayn al-Abidin Muhammed Hussein, beter bekend als Abu Zubaida. 

Hij werd na zijn arrestatie in Pakistan in 2002 ondervraagd door een agent van de FBI. Pas later werd hij overgedragen aan de CIA, die hem naar een geheime gevangenis bracht en daar onderwierp aan brute verhoormethoden. Volgens het rapport kwam bijna alle nuttige informatie echter voort uit het verhoor van de FBI-agent. Evenwel streek de CIA later de eer op voor de vergaarde inlichtingen. De CIA overdreef ook vaak hoe belangrijk of hooggeplaatst een terreurverdachte was. Op basis van deze beoordelingen werd besloten of iemand op brute wijze werd verhoord. 

Ook hier wordt Abu Zabaida als voorbeeld aangehaald. Hij functioneerde feitelijk als gids voor potentiële rekruten die op weg waren naar trainingskampen Al-Qaida, maar door de CIA werd hij omschreven als een kopstuk binnen de terreurorganisatie. Een woordvoerder van de CIA zei nog niet te kunnen reageren, omdat de organisatie het rapport nog niet heeft ingezien. Anoniem hebben huidige en voormalige medewerkers van de inlichtingendienst echter felle kritiek geleverd op het rapport. Een van de auteurs van het rapport is een voormalig analist van de FBI, die zich eerder kritisch heeft uitgelaten over het gebruik van waterboarding door de CIA. 

Het rapport is vertrouwelijk, maar de Senaatscommissie beslist waarschijnlijk donderdag of er een samenvatting van het rapport naar het Witte Huis wordt gestuurd. Deze samenvatting zou vervolgens openbaar worden gemaakt. Het kan nog maanden duren voordat de samenvatting, die alsnog vierhonderd pagina's beslaat, openbaar wordt. Het onderzoek van de Senaatscommissie leidde eerdeu al tot ruzie tussen het Congres en de CIA. 

Om het handelen van de CIA te onderzoeken waren er voor de medewerkers van de Senaat speciale computers beschikbaar bij de CIA. Later bleek de inlichtingendienst de onderzoekers van de Senaat te hebben bespioneerd. 

© Novum 2014
cia
mensenrechten
abu zubaida
vs
waterboarding
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi