Het trieste verhaal van Marokkaanse 'muilezels' (video)

marokko
22
1 apr '14
Voor veel vrouwen in Marokko is het zwemmen of verzuipen. In het noorden komt dit tot uiting in het draaien van zware dagen als verbindingspunt tussen Melilla en Marokko om een zakcentje te kunnen verdienen.

Handelaren gebruiken de vrouwen en mannen graag als muilezel om goederen Marokko in te krijgen. Door de soepele regels mogen omwonenden nabij de grens met Melilla vrij bewegen tussen de barrières. Honderden oude vrouwen die nauwelijks kunnen staan maken gebruik van dit voordeel door goederen vanuit Melillla naar Marokko te dragen. Aan de Spaanse grens hoeven ze geen belastingen te betalen over goederen en daarom liggen er kansen voor handelaren. 

De spullen worden als 'persoonlijk bezit' toegelaten. Deze goederen worden met een kleine winst doorverkocht, terwijl anderen per tripje rond de 7 dollar krijgen. De vrouwen die het werk doen worden ‘muilvrouwen’ genoemd. De arme vrouwen lopen kilometers met de zware zakken. Dat vormt voor de gezondste mensen zelfs een hels karwei. Rkia Rmamda doet dit al jaren en spreekt zich vol verdriet uit. 'Mijn kinderen moeten eten. Wat kan ik anders doen? Ik moet werken.'

Het werk lijkt met de jaren alleen maar zwaarder te worden. Jonge fitte mannen beginnen steeds vaker het werk van de vrouwen over te nemen. Duwend en schoppend gaan de mannen heen en weer. De grens is voor een korte duur open waardoor de strijd heftiger aan het worden is. Rkia, die voor haar vier kinderen en blinde man zorgt, is angstig: 'De mannen maken dit werk onmogelijk. Het is gevaarlijk geworden, ik ben bang dat ik een arm of been zal breken'. 

Financieel worden de vrouwen er nauwelijks beter van. Per reis krijgen de vrouwen tussen de drie dollar en tien dollar. Het gros weet niet meer dan dertig dollar per week te verdienen door de zware omstandigheden. Dat is vreemd want jaarlijks komt er ongeveer 412 miljoen dollar aan goederen binnen. 


© Redactie 2014
marokko
vrouwen
armoede
melilla
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi