Burgers Marokko niet meer voor militaire rechtbank

marokko
4
2 apr '14
Militaire rechtbanken in Marokko mogen burgers die geen link hebben met het leger niet meer veroordelen.

De regering besloot de militaire justitiewetgeving te wijzigen na veel ophef over de oude wet. Hiermee trekt het de lijn door die veel nationale en internationale verenigingen hebben ingezet. Zij pleitten al langer voor het afschaffen van deze regel. Het proces voor de wetswijziging kwam op gang na een aantal processen die ook bij de normale rechter terecht kwam. De Raad voor Mensenrechten in Marokko diende een document in om het systeem te veranderen. 

Na toestemming van de koning en regering kon de wet gewijzigd worden. Maar dat is niet alles. Zelfs militairen zullen voortaan niet automatisch naar een militaire rechtbank moeten. Voor gewone misdaden zullen militairen en andere defensiemedewerkers door normale rechtbanken berecht worden. Een soldaat hoeft hierdoor niet langer voor de militaire rechter te verschijnen bij het te laat betalen van zijn alimentatie, om maar een voorbeeld te noemen. 

Militaire individuen hebben nu ook het recht om hoger beroep te gaan bij het Hooggerechtshof. Voor mensenrechtenorganisaties en activisten was deze wetswijziging een belangrijk punt in de stroef lopende justitiële hervormingen.

© Redactie 2014
marokko
militaire rechtbank
proces
justitie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?