Marokkaanse vlaggen wapperen in Polisario-kampen Algerije

marokko
29
3 apr '14
De Saharaanse bevolking van de kampen in Tindouf is het zat. In de afgelopen weken werd een reeks video's gepubliceerd waarin de slechte omstandigheden in Tindouf bekend werden.

De kampen worden geregeerd door de Polisario-beweging en dat zorgt voor ontevredenheid. Om hun ongenoegen te uiten besloot een grote groep om de stilte van bijna 40 jaar te doorbreken. De Saharaanse demonstranten in het Algerijnse gebied naast de Marokkaanse Sahara zwaaiden dinsdag met Marokkaanse vlaggen en verspreidden flyers met daarin de roep naar een Sahara onder Marokkaans bewind. Dat het om een zeldzaam moment gaat blijkt wel uit het feit dat men zich nooit eerder op deze manier uitsprak. Zeker niet met Marokkaanse vlaggen in de hand, aldus MAP. 

Khat Achahid is een partij die ook tegen de Polisario is en steunt in een verklaring de ontevreden bewoners. Ook zij beamen dat het voor het eerst is dat de Marokkaanse vlag wappert in Tindouf. 'De mensen in de kampen werden dinsdagochtend wakker en zwaaiden met Marokkaanse vlaggen op veel plaatsen rondom de kampen', valt te lezen. Uit de verklaring valt ook te halen dat Saharanen de rampzalige situatie - getekend door wreedheden en vernederingen door de Polisario en Algerijnse militairen - zat zijn. 

Jongeren klagen bovendien over de chaos, het gebrek aan visie en de economische situatie. Onder Marokkaanse leiding vallen zou voor hen uitkomst bieden. 

Zoektocht naar rood-groene vlaggen Khat Achahid meldt dat de gewapende Polisario militie direct na het protest zoekopdrachten uitvoerde om Marokkaanse vlaggen en flyers in beslag te nemen. Zij arresteerden een groep jongeren die bekend staan om hun verzet tegen de corrupte leiders, die hun eigen belangen dienen ten koste van de mensen in de kampen, aldus de verklaring. De jonge activisten verenigen zich onder de naam 'Jeugd voor Verandering' en riepen andere Sahrawi's de stilte te doorbreken. 

Bovendien riepen zij de internationale gemeenschap op om een oplossing te vinden voor hun lijdensweg in de kampen.

© Redactie 2014
marokko
tindouf
algerije
polisario
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?