Rutte: 'Wilders is niet boeiend, laat hem'

algemeen
20
4 apr '14
Premier Mark Rutte (VVD) maakte vrijdagmiddag weinig woorden vuil aan de oproep van PVV-leider Geert Wilders om aangifte te doen tegen PvdA-voorzitter Hans Spekman en partijleider Diederik Samsom.

"Laat hem", zei Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Rutte wil vooral de dialoog voeren met kinderen die bang zijn te worden uitgezet vanwege de omstreden uitspraak van 'minder Marokkanen' van Wilders, en niet zozeer met de PVV-leider zelf. "Ik vind hem niet zo interessant." Wilders verweet de premier eerder dat hij politiek bedrijft over de rug van kinderen heen, door in het Jeugdjournaal te vertellen dat zij niet bang hoeven te zijn om te worden uitgezet. 

Rutte sprak vrijdag tegen dat hij dit doet. "Ik ben als premier heel vaak politiek aan het bedrijven, maar soms moet ik ook normeren en zeggen waar we voor staan." In dit geval wilde hij wijzen op artikel 1 uit de grondwet, namelijk dat mensen in Nederland niet worden gediscrimineerd. Wat nooit kan, is een hele bevolkingsgroep over één kam scheren, zoals Wilders doet. 

"Ik denk dat het goed is dat het kabinet daar aandacht voor vraagt om dat duidelijk te maken", zei Rutte. "Die normerende rol hoort ook bij mijn functie." 

© Novum 2014
geert wilders
marokkanen
discriminatie
mark rutte
pvda
vvd
pvv
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?