Nederlandse pater doodgeschoten in Syrië

algemeen
325
7 apr '14
De Nederlandse pater Frans van der Lugt is omgekomen in zijn woonplaats Homs in Syrië.

Hij is doodgeschoten door gemaskerde mannen. Volgens een Syrische priester is hij gedood in een klooster. Over het motief is nog niets bekend. De NOS meldt op gezag van de jezuïetenorde waarvan Van der Lugt lid was dat hij is meegenomen door gewapende mannen, is geslagen en daarna met twee kogels in zijn hoofd is gedood. Volgens de Syrische priester Assad Nayyef werd Van der Lugt doodgeschoten in een klooster in de wijk Bustan al-Diwan. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van het nieuws, maar kan de dood van Van der Lugt nog niet bevestigen. "We hebben geen Nederlandse ambassade in Syrië, wat het voor ons moeilijk maakt om na te gaan wat er precies is gebeurd", laat een woordvoerder weten. De 72-jarige Van der Lugt woont al zo'n vijftig jaar in Homs. In het afgelopen jaar kwam hij meerdere keren in de media. 

Zo zei hij in februari in een reportage van de NOS dat hij niet van plan was om de belegerde stad te verlaten zolang er nog christenen woonden. In een in januari opgedoken filmpje sprak Van der Lugt over de nijpende situatie in de stad. Hij sprak over zeer zware omstandigheden en zei dat honger het grootste probleem is.

© Novum 2014
frans van der lugt
syrië
pater
bustan al diwan
homs
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?