Hezbollah: 'Assad loopt geen gevaar meer'

buitenland
143
8 apr '14
Het risico dat de Syrische regering van president Bashar Assad ten val wordt gebracht door de rebellen in Syrië is voorbij.

Dat heeft de leider van de Libanese Hezbollah-beweging gezegd in een maandag verschenen interview. Hezbollah, dat sjiitisch is, steunt Assad in woord en daad in zijn strijd tegen de overwegend soennitische oppositie. Sektarische spanningen zijn Libanon niet vreemd en de onrust is alleen maar toegenomen sinds Hezbollah zich in de strijd in Syrië mengde. Soennieten in Libanon hebben meermaals aanslagen gepleegd op bolwerken van Hezbollah. 

Volgens Hassan Nasrallah is het gevaar van aanslagen in Libanon echter afgenomen door de inzet van Hezbollah-strijders in Syrië. Binnen Libanon bestaat volgens Nasrallah veel steun voor het optreden van zijn volgelingen. "Veel Libanezen geloven en accepteren dat de interventie in Syrië Libanon behoedt voor de terreurgroepen wier optreden we dagelijks kunnen aanschouwen", aldus Nasrallah. 

De Hezbollah-leider voelt zich gesterkt door het feit dat veel politieke en religieuze groepen 'achter gesloten deuren' hun steun hebben uitgesproken voor zijn beweging. De berichten dat Syrische rebellen in de provincie Latakia terreinwinst hebben geboekt wijst Nasrallah van de hand. Het front in Latakia is een 'beperkte operatie (...) maar werd in de media breed uitgemeten', aldus Nasrallah. 

"Ondanks al het gepraat over een grote aanstaande slag hebben we nog niks gezien." 

© Novum 2014
arabische lente
syrië
bashar assad
hassan nasrallah
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?