Koning Marokko geeft toestemming voor keiharde aanpak criminelen

marokko
24
8 apr '14
Het gevoel van onveiligheid groeit in Marokko dagelijks door de vele aanhoudingen en berichten over de levensgevaarlijke bende Tcharmil. Vooral in de grote steden is criminaliteit een groot probleem.

Naar aanleiding van de nieuwste ontwikkelingen heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken gevraagd om alle elementen van veiligheidsdiensten te gebruiken in de strijd tegen het gevaar. Dit deed Mohamed Hassad in overeenstemming met de instructies van verschillende ministeries en koning Mohammed VI. Ministers, gouverneurs, wali's, politiechefs en gezagvoerders bij de Koninklijke Genderamerie gaan in verschillende regio's bijeenkomsten houden om te kijken naar de veiligheidssituatie en de benodigde maatregelen, meldt staatspersbureau MAP. 

De koninklijke instructies kwamen naar aanleiding van de toename van vandalisme en de publicatie van foto's op sociale netwerken. Veel foto's worden door de Tcharmil-bende gepubliceerd en bevatten beelden met zwaarden, messen, dure spullen en sommen geld. De gevaarlijke bendeleden pronken maar al te graag met hun buit. Alle ontwikkelingen bij elkaar zorgen voor een gevoel van onveiligheid bij normale burgers, zegt de bron. 

De koning gaf bevelen uit aan het ministerie van Binnenlandse Zaken om acties tegen criminaliteit nauw te coördineren en alle soorten veiligheidselementen te gebruiken. Het grote doel van de koning is eigendommen van burgers te beschermen en hen een veiliger gevoel te geven.

Verbeteren Plaatselijke veiligheidsdiensten worden aangespoord om hun werkmethoden te verbeteren en hun coördinatie te versterken. Het veiligheidsbeleid moet een stuk beter worden door het delen van informatie. Dat de koning zich met de zaak bemoeit is een tegen van noodzaak. In dit verband hield de minister van Binnenlandse Zaken gisteren een werkvergadering op het hoofdkantoor van Casablanca, een van de steden waar het vijf voor twaalf is. 

Daarbij waren verschillende stadsbestuurders aanwezig. Tijdens de bijeenkomst werd de veiligheidssituatie in Casablanca geëvalueerd. De minister drong erop aan twee keer zo hard te streven naar orde en veiligheid en om een eind te maken aan onveiligheidsgevoelens bij burgers. 

Ook werd bekend dat inmiddels 35 mensen zijn gearresteerd in Casablanca. Zij worden ervan verdacht betrokken te zijn bij de Tcharmil-bende en het plaatsen van foto's op onder meer Facebook.

© Redactie 2014
marokko
mohammed vi
mohamed hassad
criminaliteit
tcharmil
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?