Christelijke sekte liet Mexicaanse kinderen verdwijnen

buitenland
2
9 apr '14
Zeker twaalf kinderen die zes jaar geleden verdwenen uit een kindertehuis in Mexico-stad blijken illegaal te zijn geadopteerd door leden van de christelijke sekte die het tehuis runde.

Dat heeft het Mexicaanse openbaar ministerie dinsdag bekendgemaakt. Drie van de verdwenen kinderen meldden zich vorige week bij het kantoor van de officier van justitie in Puebla. Twee van hen zijn inmiddels volwassen. Negen andere kinderen werden de afgelopen jaren al teruggevonden. In totaal verdwenen vijftien kinderen uit het tehuis. Dat bleek toen familieleden hen kwamen ophalen. 

Problemen In het tehuis woonden kinderen uit gebroken gezinnen, wier ouders tijdelijk niet voor hen konden zorgen. De politie viel het tehuis in 2008 binnen naar aanleiding van de verdwijningen en haalde tientallen kinderen weg. De sekte, de Hervormde Christelijke Kerk, heeft eerder ontkend iets met de verdwijningen te maken te hebben. Leiders van de sekte waren dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

De Mexicaanse jeugdzorg bracht kinderen onder in het tehuis, Casitas del Sur (Huisjes van het Zuiden). Volgens religiekenner Bernardo Barranco maakte de sekte gebruik van het gebrek aan opvangmogelijkheden vanuit de overheid. "De Casitas del Sur waren gewoon een façade voor een ambitieus indoctrinatieproject", zegt Barranco. Bij de inval trof de politie volgens hem bange kinderen aan, die niet weg wilden uit het tehuis, 'omdat de wereld verdorven en slecht was'. 

Na de inval zijn diverse arrestaties verricht, maar tot veroordelingen is het nauwelijks gekomen. Kinderrechtenactivist en advocaat Margarita Griesbach zegt te vrezen dat er niet veel is veranderd sinds de zaak aan het licht kwam. Volgens haar worden er nog altijd kinderen toevertrouwd aan schimmige organisaties die niet volgens de regels werken. 

© Novum 2014
mexico
kinderen
sekte
christendom
puebla
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?