Gewonde jihadstrijders krijgen geen gezondheidszorg in Nederland

algemeen
18
10 apr '14
Nederlandse jihadstrijders die in Syrië gewond raken kunnen bij terugkeer in Nederland geen aanspraak maken op Nederlandse gezondheidszorg.

Dat zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag na afloop van het debat over terrorisme. "Nee", antwoordde de minister onomwonden op de vraag over gewond terugkerende strijders. Volgens Opstelten probeert Nederland echter zo veel mogelijk te voorkomen dat jongeren überhaupt naar Syrië reizen. "En als men reist en men keert terug dan houden we ze heel goed in de gaten met alle betrokken diensten." 

De minister liet verder weten dat de studiefinanciering van Nederlandse jihadstrijders in Syrië zal worden stopgezet. De Tweede Kamer debatteerde donderdag over terrorisme. Aanleiding is het rapport Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland dat onlangs naar de Kamer is gestuurd. Het dreigingsniveau in Nederland blijft 'substantieel' omdat het aantal Nederlandse jihadstrijders dat naar het buitenland reist nog altijd toeneemt. 

Een jaar geleden werd het dreigingsniveau verhoogd. Het ministerie van Veiligheid en Justitie maakte eerder bekend diverse maatregelen genomen te hebben om Nederlandse jongeren hier te houden. Zo is van elf mensen het paspoort ingenomen en is van vier mensen een bankrekening bevroren. 

Ook zijn uitkeringen stopgezet en lopen er politie- en strafrechtelijke onderzoeken naar ronselaars van strijders. Vermoedelijk zijn er meer dan honderd Nederlanders naar Syrië vertrokken. 

© Novum 2014
polderjihad
syrië
arabische lente
ivo opstelten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?