Ode aan de Marokkaanse man

marokko
86
10 apr '14
Ik liep al een tijdje met het idee in mijn hoofd om een brief te schrijven aan de “Marokkaanse man”. En werd mij ervan bewust dat wanneer ik dat zou doen ik me schuldig zou maken aan het romantiseren en stereotyperen van de “Marokkaanse man” maar in een positieve zin”.

Is dat erg? De vrouw uit de Oriënt is in talloze boeken en films de hemel in geprezen en de bekeerde Nederlandse man is bij voorbaat al de perfecte man. Maar bij de Noord-Afrikaanse man houden we het liever bij Opsporing Verzocht. Die stereotypering is omarmd en geaccepteerd.. Dus ga ik de rollen omdraaien, van de boeman een Romeo maken. Want als we dan gaan discrimineren en stereotyperen doe het dan goed.

Beste Marokkaanse man,

Jong of oud, getrouwd of vrijgezellig dit is een brief voor jou ya weld nass. Voor de mannen met een ochtendhumor of die fluitend wakker worden in de ochtend. Voor de man die zich gladscheert of met de laatste mode mee doet en een baardje laat staan. 

Dit is een brief voor de man die zijn moeder niet in een bejaarden tehuis stopt, die zijn moeder kiest over zijn vrouw. Voor de man met de pikzwarte krullen en zijn stevige stap. Voor de man die me met azul groet, salaam aleikom of met hoi. Voor de man die met zijn heupen probeert te dansen, voor de man die nuchter op een feestje de show steelt. Dit is een brief voor jou, a sahbi. 

Dit is een brief voor de man die het NOS journaal kijkt en ziet dat een politicus hem een kut Marokkaan noemt, dit is voor dezelfde man die het NOS journaal 12 jaar later bekijkt en mensen minder, minder hoort en ziet roepen. Dit is voor mijn Marokkaanse man die elke ochtend opstaat en achter een bureau gaat zitten, tegels legt of voor een klas gaat staan. Dit is ook voor de jongen met de amandelogen en lange wimpers die in de knoop zit met zichzelf. 

Voor de jongens die de zon nog steeds op zijn huid draagt en niet durft te dromen over morgen of overmorgen. Voor de man wiens enthousiasme je hart doet smelten, en wie je ontwapend met zijn lach uit het zuiden. Voor de man die twee uur reist op je op te halen, voor die zachtaardige man die je belt terwijl hij op de boot zit naar Marokko omdat hij aan je denkt. 

Voor al de mannen die kleding inzamelen voor Syrië, hun vaders nog steeds op de hoofd kussen en de straten op gaan uit solidariteit. Lees dit en weet dat ik achter je sta en hoe wij vrouwen ook soms kunnen klagen we niet zonder jullie kunnen, en Nederland ook niet.

Groet,

Mariam.    

© Redactie 2014
marokko
marokkanen
marokkaan
mennen
mariam el maslouhi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?