Golfstaten willen Marokko bij militair bondgenootschap

marokko
32
10 apr '14
De Gulf Cooperation Council (GCC) wil Marokko, Jordanië en Egypte als speciale landen toevoegen aan een militair bondgenootschap.

Het aanbod is opmerkelijk omdat de GCC Marokko en Jordanië vorig jaar nog uitnodigde voor het toetreden van een regionale samenwerkingsverbond maar het aanbod uiteindelijk introk. Volgens Al Massae wil de GCC - gevormd door Saudi-Arabië, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Bahrein en Oman - nu een samenwerking sluiten met Marokko, Jordanië en Egypte. Dit moet op militair vlak gebeuren. Hiertoe hebben de Arabische landen al een formeel verzoek ingediend. 

Hiermee willen de GCC-landen hun regionale groep versterken naar aanleiding van de instabiliteit in het Midden-Oosten. Door de alliantie moet de GCC uiteindelijk profiteren van 300.000 extra militairen uit Marokko, Egypte en Jordanië. In ruil daarvoor krijgen deze drie landen financiële steun. 

Egypte Zoals de zaken er nu uitzien zal het nog een lastig karwei worden om al deze landen samen tot een alliantie om te vormen. Het grootste probleem ligt bij Qatar en Egypte. De Qatarese autoriteiten erkennen de militaire leiding van Egypte namelijk niet. Het succes van een dergelijke alliantie is direct ver te zoeken. Qatar noemt de coup op Mohammed Morsi een militaire staatsgreep en kan dat niet accepteren. Bovendien hebben de GCC-landen uiteenlopende opvattingen over het huidige Egypte. 

Saudi-Arabië, VAE, en Bahrein zijn weer wel voorstander van de militaire controle over de Egyptische politiek en hun harde aanpak van de Moslimbroederschap. Dit leidde tot spanningen bij deze landen. Saudi-Arabië, de Emiraten en Bahrein besloten hun ambassadeurs terug te trekken uit Qatar.

© Redactie 2014
marokko
gcc
golfstaten
dubai
arabische wereld
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?