Veiligheidsraad stuurt duizenden militairen naar CAR

buitenland
0
10 apr '14
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft donderdag unaniem ingestemd met een vredesmissie van twaalfduizend man in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

De missie moet een Afrikaanse troepenmacht vervangen, die momenteel de rust en orde in het Afrikaanse land probeert te bewaren. Nederland levert geen militairen voor de troepenmacht. De VN-troepenmacht bestaat uit tienduizend militairen en achttienhonderd agenten. Zij vervangen medio september de vijfduizend militairen van de Afrikaanse Unie in de CAR. 

Een afzonderlijke strijdmacht van tweeduizend Franse militairen in de CAR heeft toestemming gekregen 'alle noodzakelijke middelen' aan te wenden om de blauwhelmen te steunen. In de resolutie zegt de Veiligheidsraad zeer bezorgd te zijn over de mensenrechtenschendingen die door de strijdende partijen in de CAR zijn begaan. Burgers zijn gedood, verdwenen of zonder reden vastgezet. Vrouwen en kinderen zijn gemarteld en verkracht. 

De Veiligheidsraad eist dat 'alle milities en gewapende groeperingen de wapens neerleggen, het geweld staken en kindsoldaten laten gaan'. Duizenden mensen zijn de afgelopen maanden in de CAR omgekomen bij geweld tussen christenen en moslims en nog eens duizenden zijn op de vlucht geslagen. Vooral moslims zijn het slachtoffer van de bloeddorstigheid van hun christelijke landgenoten. 

Het land verkeert sinds een staatsgreep in maart 2013 in chaos. In het land proberen 250 Marokkaanse soldaten ook hun steentje bij te dragen. 

© Novum 2014
vn
veiligheidsraad
car
moslims
christenen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?