'Marteling, onverdraaglijke stank en 120 man in Syrische cel'

buitenland
6
14 apr '14
De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, veroordeelt de 'massale inzet van marteling' in Syrische detentiecentra.

Dat schrijft Pillay in een verklaring die maandag tegelijkertijd met een VN-rapport verscheen. "Ik werd drie dagen aan een muur gehangen en regelmatig geslagen met een elektriciteitskabel", zei een 26-jarige vrouwelijke ex-gedetineerde in het rapport. "Ze trokken mijn tanden uit en gooiden water over me heen. Ik viel soms flauw van de pijn." De vrouw werd ook meerdere malen verkracht. 

Pillay schrijft dat haar medewerkers een 'breed patroon van foltering en slechte behandeling' hebben geconstateerd, zowel bij regeringsdiensten als bij rebellengroepen. Marteling werd ingezet om bekentenissen af te dwingen of Syriërs te straffen voor lidmaatschap van rivaliserende groepen. Het VN-rapport is gebaseerd op verklaringen van slachtoffers en getuigen. "We zaten met zestig man in een cel gepropt", zei een 22-jarige student uit Damascus. 

Onmenselijk "Het was onmogelijk om te slapen, de stank was onverdraaglijk en er was maar één toilet voor alle gevangenen." Een andere man zei met honderdtwintig mensen in een cel van zes bij acht meter te zijn vastgehouden. In Syrische gevangenissen werden onder meer verkrachting, mishandeling en marteling met vuur ingezet, waarbij meerdere personen het leven lieten. 

De gedetineerden werden buiten het juridische apparaat om vastgehouden, zonder toegang tot de buitenwereld. Mannen, vrouwen en zelfs kinderen worden in Syrië vaak van straat geplukt en verdwijnen zonder dat hun familie met hen in contact kan treden. 

© Novum 2014
syrië
arabische lente
mensenrechten
navi pillay
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?