Christenen laten zich kruisigen

buitenland
47
18 apr '14
Net als elk jaar op Goede Vrijdag hebben toegewijde katholieken zich vrijdag in de Filipijnen aan het kruis laten nagelen.

De Filipijnse bisschoppen zien niet veel in het ritueel en artsen waarschuwen geregeld voor de gevaren, maar vooral in de noordelijke provincie Pampanga laten gelovigen zich er niet van weerhouden om de 'kruisiging' van Jezus Christus na te spelen. Het ritueel trekt jaarlijks duizenden toeschouwers uit binnen- en buitenland. In het dorp San Pedro Cutud lieten dit jaar tien gelovigen zich door als Romeinse soldaten verklede mannen aan het kruis nagelen. 

Een van hen, de 53-jarige Ruben Enaje, deed dit al voor de 28e keer. Hij nam voor het eerst aan het ritueel deel nadat hij een val van een gebouw had overleefd. Lasse Spang Olsen, een 48-jarige filmmaker uit Denemarken, maakte twee jaar geleden een film over de jaarlijkse kruisiging van Enaje. Na twee keer te zijn getroffen door ziekte besloot hij ook zelf aan het ritueel mee te doen. 

"Het is iets persoonlijks tussen mij en God", zei Olsen. En nadat hij het kruis had verlaten: "Het was geweldig. Je zou het ook eens moeten doen." Het hoofd van de Filipijnse Bisschoppenconferentie, aartsbisschop Socrates Villegas, plaatste kanttekeningen bij het ritueel. "Als het ervoor zorgt dat je meer van anderen houdt, dan zal het God bevallen, maar als je het doet voor de foto's, alleen voor de roem, dan is het spirituele ijdelheid." 

© Novum 2014
goede vrijdag
christenen
pampanga
san pedro cutud
ruben enaje
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?