Bouteflika herkozen als president Algerije

buitenland
59
18 apr '14
De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika heeft de presidentsverkiezingen gewonnen.

Bouteflika werd met 81 procent van de stemmen voor een vierde termijn herkozen. De oude en zieke president heeft zijn overwinning waarschijnlijk deels te danken aan zijn dominante machtspositie binnen de belangrijkste staatsinstituties. Ondanks zijn broze gezondheid en adviezen van Algerijnse hoogwaardigheidsbekleders stelde Bouteflika zich vorige maand opnieuw verkiesbaar. 

Sinds een hersenbloeding vorig jaar en een lang herstel in Frankrijk verschijnt de 77-jarige Bouteflika nog maar zelden in het openbaar. Hij heeft door de beroerte nu problemen met zijn spraak en motoriek. Velen vragen zich dus ook af of hij nog wel in staat is het land te leiden. 

Fraude Bouteflika's uitdager Ali Benflis zei eerder dat tijdens de verkiezingen donderdag op grote schaal fraude heeft plaatsgevonden. Benflis accepteert de uitslag niet. De nationale kiescommissie liet in een reactie weten dat de verkiezingen vrijwel zonder incidenten zijn verlopen. De opkomst was 51,7 procent, meldde het ministerie van binnenlandse zaken. Veel jongere Algerijnen zeiden eerder de verkiezingen te boycotten. 

© Novum 2014
abdelaziz bouteflika
algerije
presidentsverkiezingen
ali benflis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?