Zionisten willen geen verenigd Palestina en stoppen met overleg

buitenland
8
25 apr '14
Israël schort de vredesgesprekken met de Palestijnen op. Dat heeft een groep Israëlische ministers donderdag bekendgemaakt.

De beslissing is een reactie op het besluit van de Palestijnse president Mahmoud Abbas om een akkoord te sluiten met Hamas. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet weten dat hij nooit zaken zal doen met een regering die samenwerkt met een 'terroristische organisatie'. Hij riep Abbas op om de plannen met Hamas af te blazen. Netanyahu verdenkt Abbas ervan het akkoord met Hamas al weken geleden te hebben voorbereid. 

Hamas wordt door de zionisten en bondgenoten in het Westen als een terroristische organisatie gezien. De vredesbesprekingen zouden dinsdag aflopen. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry, die als bemiddelaar optrad, had negen maanden uitgeschreven waarin de Palestijnen en Israël de voorwaarden van een vredesverdrag bepaald moesten hebben. 

De gesprekken waren al doodgebloed zonder dat op enig belangrijk punt vooruitgang was geboekt. Woensdag maakten Hamas-premier Ismail Haniyeh en Fatah-vertegenwoordiger Azzam al-Ahmed bekend dat de rivaliserende Palestijnse politieke bewegingen Hamas en Fatah gaan proberen tot een gezamenlijke regering te komen. Zij willen binnen vijf weken een gezamenlijke interim-regering vormen. 

In december kunnen dan gezamenlijke verkiezingen gehouden worden in alle Palestijnse gebieden. De Palestijnen zijn onderling verdeeld sinds Hamas in 2007 de macht greep in de Gazastrook. Daarvoor regeerden groepen die loyaal zijn aan de Palestijnse Fatah-president Mahmoud Abbas dit gebied. Sinds de machtsovername zwaait Hamas de scepter over de Gazastrook, terwijl Abbas het moet doen met enkele gebieden op de Westelijke Jordaanoever. 

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde de pogingen van Abbas om toenadering tot Hamas te zoeken een sabotage van het vredesoverleg met Israël. 

© Novum 2014
palestina
benjamin netanyahu
mahmoud abbas
zionisten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?