Hilversumse moskee wil eigen holocaustherdenking

algemeen
388
29 apr '14
Burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes (PvdA) wil voorkomen dat een lokale moskee tijdens de nationale dodenherdenking op 4 mei de zogenoemde schaduwholocaust van Palestijnen herdenkt.

Tegen de herdenking zijn al 45 bezwaren ingediend. Volgens Broertjes ligt de bijeenkomst gevoelig. "Zowel wat betreft inhoud als timing", laat hij in een verklaring weten. De gemeente en politie gaan dinsdagmiddag in overleg met het moskeebestuur om de herdenking te verplaatsen naar een andere datum. "We houden de vinger aan de pols en proberen zo zorgvuldig mogelijk om te gaan met alle belangen", meldt Broertjes. 

Vrijheid van meningsuiting De gemeente heeft ook contact met het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), maar dat laat weten zich niet in het overleg te gaan mengen. "Dit is een zaak van de burgemeester", zegt directeur Ester Voet. Ze vertelt dat onder anderen leden van de achterban van het CIDI geprotesteerd hebben bij de gemeente. 

"Er is veel verontwaardiging." Wat volgens Voet vooral tegen de borst stuit, is dat de herdenking op 4 mei wordt gehouden. 

Poster "Daar kan niemand blij mee zijn, geen enkel weldenkend mens. Anderzijds leven we in een land van vrije meningsuiting en moeten we afwachten of we tot een compromis kunnen komen." De directeur heeft overigens geen goed woord over voor de poster waarop de herdenking wordt aangekondigd. "De poster is uitermate provocatief en historisch gezien ook onjuist. Het is een braaksel." 

Ook de PVV laat weten niet blij te zijn met het geplande evenement. De partij heeft vragen gesteld aan de ministers van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA). De PVV vindt dat de moskee moet worden gesloten. 

Palestina Tijdens de bijeenkomst in moskee Al-Amal staat de herdenking van de etnische zuivering van Palestina op het programma, zoals de moskee de vorming van de staat Israël in 1948 noemt. "Op 4 mei herdenken wij de doden. De doden van de Holocaust. De schaduwholocaust. De slachtoffers van de etnische zuivering van Palestina en de slachtoffers van de onrechtmatige bezetting die daarop volgde", staat te lezen in een verklaring. 

"Op deze dag openen wij een van de zwartste bladzijden van onze geschiedenis."

© Novum 2014
moskee
hilversum
palestina
zionisten
pvda
cidi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?