HRW: Syrië bombardeert eigen burgers

buitenland
9
29 apr '14
De Syrische regering bestookt willekeurig burgers en burgerdoelwitten met zeer explosieve bomvaten.

Dat schrijf mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een rapport dat dinsdag verscheen. De bombardementen gaan door ondanks een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties twee maanden geleden, waarin werd geëist aanvallen op burgers te staken. Sinds de resolutie op 22 februari unaniem werd aangenomen, hebben volgens HRW minstens 85 bombardementen met bomvaten - oliedrums gevuld met explosieven - plaatsgevonden op Aleppo. 

De Syrische regering bestookte wijken die in handen zijn van rebellen. Honderden mensen kwamen om en zelfs duidelijk gemarkeerde ziekenhuizen werden aangevallen. HRW registreerde al eerder 340 locaties in handen van rebellen die tussen oktober 2013 en februari 2014 werden aangevallen. Volgens artsen in Aleppo liggen hun ziekenhuizen niet in de buurt van militaire doelwitten en heeft de regering de ziekenhuizen waarschijnlijk doelbewust aangevallen. 

"We waren drie intensive cares aan het opzetten", zei een arts die in een ziekenhuis in Aleppo werkte. "We hebben het ziekenhuis moeten sluiten omdat het dak, de generator en meerdere muren zijn verwoest." "President Assad praat over verkiezingen, terwijl de enige campagne die burgers in Aleppo ervaren een militaire is, met bomvaten en willekeurige beschietingen", aldus HRW-onderdirecteur voor het Midden Oosten Nadim Houry. 

Zowel activisten als de Syrische regering stellen dat ook rebellen zich schuldig maken aan willekeurige beschietingen. Met name sinds het begin van april bestoken zij in het wilde weg wijken in Aleppo die in handen zijn van regeringstroepen. HRW roept de Syrische regering op te stoppen met het vermoorden van haar eigen burgers. 

Ook roept de organisatie de VN op een wapenembargo tegen de regering van Assad in te stellen. Op woensdag komen de VN bijeen om te spreken over hoe de bomvatenresolutie door alle partijen wordt nageleefd. 

© Novum 2014
arabische lente
syrië
aleppo
mensenrechten
hrw
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi