Syriëganger (20) opgepakt na terugkeer in Nederland

algemeen
30
30 apr '14
De politie heeft vorige week een teruggekeerde Syriëganger aangehouden.

De 20-jarige Amsterdammer wordt verdacht van het plegen van voorbereidingshandelingen gericht op het deelnemen aan de strijd in Syrië onder de vlag van een terroristische organisatie'. De Amsterdammer wordt ook verdacht van het van het in bezit hebben van 'tot terreur opruiende teksten', die bedoeld waren om te verspreiden. 

De man werd woensdag aangehouden en is vrijdag voor veertien dagen in bewaring gesteld. Het Openbaar Ministerie wil verder niets over de aanhouding kwijt, omdat de verdachte in beperkingen zit. Dat houdt in dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Het aantal jihadi's dat naar Syrië vertrekt groeit nog steeds, zo bleek uit het vorige week gepubliceerde jaarverslag van de AIVD. 

Gevaar Zij kunnen serieuze risico's vormen, aldus de geheime dienst. Niet alleen kunnen zij een opdracht hebben om een aanslag in het Westen te plegen, ook voedt het de radicalisering van moslims in Nederland. In het document van de geheime dienst stond verder dat Nederlandse jihadstrijders twee zelfmoordaanslagen hebben gepleegd in het Midden-Oosten. 

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© Novum 2014
syrië
polderjihad
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?