Man ontwaakt kort voor executie

buitenland
26
30 apr '14
Een executie in de Amerikaanse staat Oklahoma met een nieuw dodelijk injectiemiddel is dinsdag niet bepaald volgens plan verlopen.

Na de eerste injectie begon de ter dood veroordeelde te stuiptrekken. Hij overleed uiteindelijk aan een hartaanval. Tien minuten na de eerste injectie - een verdovingsmiddel - was de 38-jarige Clayton Lockett bewusteloos. Normaal gesproken wordt vervolgens een middel toegediend waardoor een gevangene verlamd raakt. De derde injectie met kaliumchloride stopt het hart. 

Zover kwam het bij Lockett echter niet. Twintig minuten na de eerste spuit werd de procedure stopgezet en nog eens twintig minuten later werd Lockett dood verklaard door de arts ter plaatse. Een ader van Lockett knapte tijdens de executie, zo stelde een arts vast die de man onderzocht. Locketts advocaat zet echter vraagtekens bij deze lezing. 

"Ik ben niet medisch onderlegd, maar meneer Lockett was niet iemand met slechte aderen", aldus de advocaat. "Hij had een goede conditie, grote armen en duidelijke aderen." Oklahoma gaat de mislukte executie en het hele executieprotocol in de staat onderzoeken. Gouverneur Mary Fallin heeft de executie van een man wiens terechtstelling twee uur na die van Lockett was gepland uitgesteld. 

Lockett werd ter dood veroordeeld voor het neerschieten van een 19-jarig meisje tijdens een inbraak in 1999. Vervolgens keek hij toe hoe zijn twee kompanen het meisje levend begroeven.

© Novum 2014
oklahoma
vs
clayton lockett
executie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi