Zwakbegaafde Marokkaanse (25) krijgt celstraf voor dode baby

algemeen
24
30 apr '14
Voor de dood van haar pasgeboren baby is een vrouw uit Rotterdam woensdag veroordeeld tot een halfjaar cel.

Omdat de 25-jarige Sensa el K. die tijd al in voorarrest doorbracht, wordt ze vrijgelaten. Justitie had ook een onvoorwaardelijke celstraf van een halfjaar geëist. De rechtbank ziet net als justitie niet genoeg bewijs voor moord. Wel kan de zwakbegaafde vrouw volgens de rechtbank het in hulpeloze toestand achterlaten van haar baby met de dood tot gevolg worden verweten. 

Sporttas Van de door het OM geëiste voorwaardelijke celstraf van een jaar maakte de rechtbank drie maanden. De vrouw uit een Marokkaans gezin meldde zich vorig jaar juli op de Zuiderbegraafplaats in haar woonplaats met een sporttas. Toen medewerkers haar vroegen of ze haar konden helpen, vertelde ze dat ze haar een dag eerder geboren en overleden kind wilde begraven. 

Het kind bleek in de sporttas te zitten. De hulpdiensten werden erbij gehaald en de vrouw werd aangehouden. De baby bleek een klaplong te hebben. Uit onderzoek bleek eerder dat het onwaarschijnlijk is dat die spontaan is ontstaan en dat het meer voor de hand ligt dat veel druk op de hals of romp is uitgevoerd. De verdediging had aangevoerd dat de vrouw staand was bevallen en dat de baby met het hoofd op de grond was gevallen, maar volgens de patholoog was dat niet erg waarschijnlijk. 

Niet zwanger Na de bevalling stopte de vrouw het kind aanvankelijk in een kast en keek ze er een tijd niet naar om. De vrouw had eerder aangevoerd dat ze niet wist dat ze zwanger was. Ze is zwakbegaafd en daardoor is het mogelijk dat ze inderdaad niet wist dat er een kind aan zat te komen, ook al was ze niet meer ongesteld en had ze last van misselijkheid en dikke voeten. 

Kort voor de bevalling was ze nog bij een huisarts geweest, waar ze werd onderzocht door een coassistente. Die had geen tekenen van een zwangerschap waargenomen. De bevalling was een enorme psychische schok voor de vrouw, concludeerde het Pieter Baan Centrum. De vrouw was bang voor de reactie van haar vader. Door als ongetrouwde vrouw een kind te krijgen zou ze de eer van de familie hebben geschonden. 

Ook verloor ze veel bloed, waardoor het mogelijk moeilijker voor haar was om helder na te denken. Toch keek de vrouw nog een paar keer in de kast en dus was ze volgens justitie in staat na te denken over wat ze deed. 

Straf Toch moet de vrouw er niet zonder straf vanaf komen, oordeelde justitie eerder. De officier van justitie voerde aan dat ze bijvoorbeeld hulp had kunnen zoeken bij haar moeder of tante. "Dat dit niet bij de verdachte is opgekomen, maakt niet dat deze mogelijkheid in redelijkheid niet bestond." 

© Novum 2014
rotterdam
sensa el k
baby
babymoord
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi