Joodse clubeigenaar basketbalteam VS levenslang geschorst om racisme

sport
19
30 apr '14
Donald Sterling, eigenaar van de basketbalclub Los Angeles Clippers, is voor het leven geschorst.

Dat maakte Adam Silver, commissaris van de basketbalcompetitie NBA, dinsdag op een persconferentie bekend. De 81-jarige joodse Sterling raakte in opspraak nadat geluidsfragmenten waren opgedoken waarin hij zijn vriendin op het hart drukte geen zwarte mensen mee te nemen naar wedstrijden van zijn club. Sterling mag nu zelf geen wedstrijden van zijn club meer bezoeken en ook geen trainingen bijwonen. 

Verder mag hij geen enkele beslissing nemen die betrekking heeft op het team. Gekeken wordt of hij verplicht kan worden de Clippers te verkopen. "Ik zal dat voorleggen aan het bestuur, maar doe alles wat in mijn macht ligt om daarvoor te zorgen", beloofde Silver. Ook in financieel opzicht hebben de uitspraken gevolgen voor Sterling, die in het verleden al eens werd aangeklaagd nadat hij weigerde om appartementen te verhuren aan Latijns-Amerikanen, zwarten en gezinnen met kinderen. 

Hij krijgt de maximale boete opgelegd van 2,5 miljoen dollar, een slordige 1,8 miljoen euro. De uitspraken van Sterling, die zaterdag door entertainmentwebsite TMZ online werden gezet, sloegen in de Verenigde Staten in als een bom. President Barack Obama noemde de woorden 'ongelooflijk beledigend' en drukte de NBA op het hart om passende maatregelen te nemen. 

De spelers van de Clippers droegen als protest tijdens de warming-up van hun vorige wedstrijd hun shirts binnenstebuiten, zodat de clubnaam niet zichtbaar was. Sterling maakte de gewraakte opmerkingen tijdens een ruzie met zijn vriendin nadat zij een foto van zichzelf met basketballegende Magic Johnson op Instagram had gezet. 

"Je mag alles doen met zwarte mensen, ik vraag je alleen om daar niet mee te koop te lopen", beet hij haar toe. "En neem ze niet mee naar mijn wedstrijden." Nadat de uitspraken op internet verschenen, was Sterling niet meer bereikbaar voor commentaar. 

© Novum 2014
donald sterling
los angeles clippers
racisme
adam silver
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi