Moskeeontwikkelaar wil islammuseum bij plek WTC

buitenland
10
30 apr '14
Sharif El-Gamal, die ooit een moslimcentrum van vijftien etages op steenworp afstand van Ground Zero in New York wilde ontwikkelen, komt nu het met idee voor een museum over de islam op dezelfde plek.

Dat meldt De Amerikaanse krant The New York Times woensdag. Het idee voor de moskee deed in 2010 veel stof opwaaien. Het museum moet een oppervlakte van ruim 450 vierkante meter krijgen en drie verdiepingen tellen. Er moet ook een gebedsruimte en een plek voor religieuze diensten komen. Naar eigen zeggen heeft El-Gamal de Franse architect Jean Nouvel gestrikt om het museum te ontwerpen. 

Nouvel tekende in de jaren tachtig voor het Institut du Monde Arabe in Parijs. Hoe het project moet worden bekostigd, is niet bekend. De bouw van het islamitische gemeenschapscentrum leidde in 2010 tot ophef vanwege de locatie. Die is namelijk twee huizenblokken ten noorden van Ground Zero, de plaats waar een aanslag van terroristen op 11 september 2001 het World Trade Center in puin legde. 

Uiteindelijk gingen de plannen niet door vanwege het protest van critici en nabestaanden van de slachtoffers van 11 september. 

© Novum 2014
sharif el gamal
new york
jean nouvel
museum
islam
ground zero
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?