Homoseksuele 'imam' komt uit de kast en wil acceptatie

algemeen
435
1 mei '14
Hashim Jansen is de eerste 'imam' in Nederland die uitkomt voor zijn homoseksuele geaardheid.

Jansen wil zich nu inzetten om homoseksualiteit bespreekbaar te maken. De zogenoemde sufi-imam kwam een jaar geleden uit de kast en heeft gemengde reacties gekregen: 'Ik heb veel steunbetuigingen gekregen, maar zeker ook dreigmails'. Naar eigen zeggen is hij één van de vijf imams wereldwijd die uitkomen voor hun homoseksualiteit. Omdat het onderwerp nogal gevoelig ligt wil hij niet zeggen waar hij in Zeeland woont. 

Ontslag
Na zijn bekentenis kwam hij voor een speciale commissie. Deze commissie besloot dat hij het nobele beroep van imam niet meer mag uitoefenen in moskeeën in Nederland. 'Ik kom er voor uit, maar zeg er meteen bij dat ik niet praktiseer. Ik had wel weerstand verwacht, maar dit niet.' Hij is sindsdien bezig met moslims die voor hun homoseksualiteit willen uitkomen. Jansen is hiervoor verbonden aan het COC in Amsterdam.

Uiteindelijk wil hij een centrum opzetten voor moslims die homo, transgender of lesbisch zijn. Het centrum moet een plek zijn waar zij elkaar kunnen vinden voor een luisterend oor en steun.


//

© Redactie 2014
imam
islam
hashim jansen
zeeland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?