Marokkaanse en Algerijnse docenten verdienen gemiddeld het minst

buitenland
6
1 mei '14
Uit onderzoek naar gemiddelde salarissen van docenten per land, staat Marokko op een 13e plaats op de lijst van Arabische landen.

Internationaal gezien krijgen alleen docenten in Algerije minder salaris. Een onderzoekscentrum van de universiteit van Chicago kwam tot deze conclusie na een wereldwijde onderzoek waarbij docenten zijn geënquêteerd. Om tot een helder beeld te komen zijn landen over de hele wereld in groepen gedeeld. In de groep waartoe onder meer Qatar, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi-Arabië en Bahrein  behoren betalen Marokko en Algerije leerkrachten dus het minst. 

Gemiddeld krijgt een Marokkaanse leraar rond de 512 dollar. Dit bedrag kan na jaren van ervaring oplopen tot een maandloon van 868 dollar. Hun collega's in Algerije moeten het met 345 dollar per maand met een aanzienlijk lager salaris doen. Het verschil met de Arabische landen uit het Midden-Oosten is gigantisch. Qatar, dat op de eerste plaatst is terug te vinden, geeft haar leraren gemiddeld 7030 dollar per maand. 

Dit bedrag komt dichtbij het salaris van de gemiddelde minister in Marokko. Nummer twee op de lijst, Koeweit, volgt op gepaste afstand met 2890 dollar. De Verenigde Arabische Emiraten (2840 dollar), Saudi-Arabië (2510 dollar) en Bahrein (2410 dollar) volgen. Wat betreft niet Arabische landen staat Japan op de eerste plaats met een gemiddelde van 7780 dollar.

De tweede plaats wordt gedeeld door maar liefst vier landen, die een gemiddeld salaris van 6000 dollar betalen. Dit zijn Italië, de VS, India en Zuid-Afrika. Canada betaalde met 5733 dollar net minder uit, meldt Hespress. In deze groep staat China met 720 dollar per maand laatste. 

© Redactie 2014
salaris
marokko
onderwijs
algerije
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?