Mislukte executie VS kwam door problemen met ader

buitenland
3
2 mei '14
De mislukte executie eerder deze week in Oklahoma was het gevolg van een probleem met de ader van de ter dood veroordeelde.

De ader van Clayton Lockett begaf het waardoor het dodelijke executiemiddel niet in het bloed, maar het omliggende weefsel en de spieren werd opgenomen. Dat staat in een rapport van het gevangeniswezen in de staat. Lockett overleed uiteindelijk aan een hartaanval. Medici van de staat waren dinsdag bijna een uur bezig om een ader te vinden in Locketts armen, benen en nek. 

Lies Toen dat niet lukte werd er voor gekozen een infuus in zijn lies te plaatsen, schrijft directeur Robert Patton van het gevangeniswezen in het rapport. Toen een arts na een tijdje de deken die Lockett bedekte optilde zag hij dat het infuus was losgekomen. Op dat moment was het middel al geïnjecteerd. Patton zette de executie stop, maar Lockett overleed tien minuten later aan een hartaanval. 

De executie van een man wiens terechtstelling twee uur na die van Lockett was gepland is voorlopig uitgesteld. Volgens de advocaat van Charles Warner blijkt uit het rapport dat Locketts executie 'chaotisch' is verlopen. "Ze hebben onthuld dat meneer Lockett is omgebracht door middel van een ingrijpende en pijnlijke methode - een infuus in zijn lies", aldus de advocaat. 

"Het plaatsen van zo'n infuus vereist zeer verfijnde medische training en ervaring." 

© Novum 2014
clayton lockett
executie
oklahoma
vs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?