Marokkaanse (17) redt leven van meisje in Canada vanuit Marokko

marokko
10
2 mei '14
De 17-jarige Yassira Benabed woont in Canada maar ging in december vorig jaar op vakantie naar Marokko om familie te bezoeken en Arabisch te leren. Vooraf wist ze niet dat dit een vakantie zou worden die ze nooit zal vergeten.

Yassira Benabed en Lysa Bergeron hielden ondanks de afstand nauw contact via social media. Uiteindelijk kon deze vriendschap het leven van een andere tiener redden. 

Nood In Marokko logt Yassira in op Facebook, waar ze tot haar grote schrik een noodbericht ziet van een vriendin op Facebook. Het meisje uit Quebec probeerde zelfmoord te plegen door een overdosis pillen te slikken. Haar zelfmoordneiging volgde op een traumatisch conflict. Hoewel de meeste vrienden van haar de ernst van de zaak niet inzagen greep Yassira in. Maar wat kan je op 5600 kilometer afstand doen? 

Ze keek snel of er iemand online was die in de buurt van het meisje woont en zag de 16-jarige Lysa op Facebook. Het bleek een levensreddende toevalligheid, omdat de tiener normaliter niet zo vroeg op hoeft. Door de koude en ijzige wind die dag in december zou Lysa vrijwilligerswerk gaan doen met een organisatie. 'Lysa was de enige persoon die online was en me serieus zou nemen', zegt Yassira tegen Lapresse. 

En inderdaad, Lysa nam haar serieus en schakelde direct noodhulp in. Het slachtoffer kende ze niet persoonlijk. Terwijl ze met de ambulance belt krijgt ze via Yassira de nodige informatie door om het meisje zo snel mogelijk te kunnen vinden. Enkele minuten na dit belletje krijgt Lysa een telefoontje terug van de alarmcentrale. Ze krijgt te horen dat het meisje in een ambulance zit, onderweg naar het ziekenhuis. 

Heldinnen Het optreden van de meisjes heeft een leven gered. 'Ze had dood kunnen zijn', zegt Yassira na hun geweldige reactie. Ze zijn blij dat het meisje nog leeft. 'Als Yassira het niet serieus nam, zou het anders zijn geweest', zegt Lysa. De meisjes reageerden vol verontwaardiging over de onverschilligheid bij veel mensen, die reageerden op de Facebook-update. 

'Verschillende mensen hadden gereageerd op het noodbericht, maar ze namen het niet serieus', aldus Benabed. 

Terug uit Marokko Yassira is nu weer terug in Canada en ziet tot haar grote blijdschap dat het beter gaat met haar vriendin. De moeders van de twee tienermeisjes zeggen heel trots te zijn op hun dochters. Zij zijn echter niet verras door hun reactie. 'Ik ben erg trots op de meiden, maar verbazen doet het me niet. Mijn dochter gaf me in 2012 eerste hulp toen ik een ernstige allergieaanval kreeg. Ze bleef kalm.' 

De twee meisjes staan ook bekend als humanisten die de wereld een handje willen helpen. Zo studeert Lysa geneeskunde terwijl Yassira zorgt voor haar broer met het Down-syndroom. Zij studeert internationaal recht.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© Redactie 2014
marokko
marokkanen
canada
quebec
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?