Vooral Marokkaanse ouders merken gedragsproblemen niet op

algemeen
6
5 mei '14
Marokkaans-Nederlandse jongeren zijn ondervertegenwoordigd in de geestelijke gezondheidszorg. Dat zou komen doordat ouders het gedrag minder vaak opmerken.

Dat stelt Esmée Verhulp, die binnenkort promoveert aan de Universiteit Utrecht. Zij onderzocht de vaardigheden van onder meer Marokkaanse ouders. 'Als ouders emotionele problemen niet opmerken, is er voor hen ook geen reden hulp te zoeken bij bijvoorbeeld een psycholoog. Bovendien willen Marokkaanse en Turkse ouders liever dan Nederlandse ouders de problemen op een passieve manier oplossen: je moet er zo min mogelijk aan denken, dan gaat het wel over.'

Te weinig
De Gezondheidsraad concludeerde in 2012 al dat het aandeel Turkse en Marokkaanse jongeren binnen de leeftijdscategorie 13 tot 18 jaar ongeveer de helft is van wat je mag verwachten. Pas nadat de jongeren strafrechtelijk zijn vervolgd wordt gepaste psychologische hulp aangeboden. Binnen deze groep zijn Marokkaanse en Antilliaanse jongeren juist oververtegenwoordigd. 

Volgens de Gezondheidsraad is het vroegtijdig signaleren van psychische problemen van essentieel belang, schrijft de Volkskrant. Door de problemen bij deze jongeren vroeg op te merken is het mogelijk de stoornissen tegen te gaan voor deze zich verder ontwikkelen. Deze jongeren, vaker meisjes dan jongens, voelen zich somber en angstig en zijn sociaal terughoudend. 

Marokkaanse ouders
Bij meisjes zijn de problemen minder zichtbaar terwijl jongens zich vaker fysiek en verbaal uiten. Naast de Marokkaanse ouders lijken ook de Surinaamse en Turkse ouders het minder vaak te merken als hun kind emotionele problemen heeft. Toch zijn het vooral de Marokkaanse ouders die het minst vaak de problemen opmerken, zegt Verhulp. 

'Mogelijk kennen veel Marokkaanse ouders de westerse psychologische concepten niet en lijkt de drempel voor hen hoger om gedrag als abnormaal te beschouwen; dit geldt in mindere mate ook voor Turkse ouders. Bovendien blijkt dat sommige Marokkaanse en Surinaamse ouders bang zijn gebruik te maken van de geestelijke gezondheidszorg.' 

School
Deze problemen lijken kinderen ook mee naar school te nemen. In het onderzoek zeggen Marokkaanse leerlingen minder gesteund te worden door hun leraren dan de Nederlandse klasgenoten. De leraren zeggen op hun beurt vaker in conflict te komen met Marokkaanse leerlingen dan met Nederlandse studenten. Verhulp: 'Er zijn duidelijke barrières, de toegang tot de zorg moet voor deze jongeren worden verbeterd.' 

De jeugd-GGZ heeft het probleem opgemerkt en probeert zich in de grote steden actief te presenteren om de allochtone ouders en jongeren te bereiken. 'Dit onderzoek leert ons dat allochtone jongeren extra aandacht verdienen en dat we ons ook op de ouders moeten richten,' aldus jeugd-GGZ directeur Paul van Rooij.  

© Redactie 2014
marokkanen
jongeren
school
criminaliteit
opvoeding
gedrag
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?