El-Sissi krijgt wat hij wil: 'Moslimbroederschap is uitgeschakeld'

buitenland
32
6 mei '14
De Moslimbroederschap keert als organisatie nooit meer terug.

Dat heeft de voormalige Egyptische legerleider en presidentskandidaat Abdel-Fattah el-Sissi maandag gezegd in een interview. Hij beschuldigt de Moslimbroeders ervan militante groepen te gebruiken als dekmantel om het land te destabiliseren. Het lijkt erop dat El-Sissi verzoening met de Moslimbroeders uitsluit en dat hij er op uit is de Moslimbroederschap, die al 86 jaar bestaat, als politieke en ideologische kracht in het land volledig uit te schakelen. 

Bevolking Hij bouwt voort op de ontevredenheid onder de bevolking die de afgelopen drie jaar dat de Moslimbroeders aan macht wonnen steeds verder is toegenomen. Gevraagd of de Moslimbroederschap niet meer zal bestaan als hij president is, antwoordde El-Sissi: "Ja, zo gemakkelijk is dat. Ik ben echter niet diegene die de beweging heeft uitgeschakeld. Het is de Egyptische bevolking. Het is niet mijn probleem." 

Na de val van de autocratische president Hosni Mubarak in 2011, kwamen de Moslimbroeders aan de macht. Ze wonnen alle verkiezingen, hadden een meerderheid in het parlement en wisten met Mohammed Morsi het presidentschap te veroveren. De Broederschap kon in eerste instantie bogen op ruime steun, maar al na een jaar gingen miljoenen mensen de straat op om het aftreden van Morsi te eisen. 

Coup Uiteindelijk werd Morsi vorig jaar juli onder leiding van toen nog legerleider El-Sissi afgezet en hebben de Egyptische autoriteiten een offensief ingezet tegen de leden van de Broederschap. Nog altijd gaan er dagelijks mensen de straat op om de terugkeer van Morsi te eisen en voeren extremisten aanslagen uit uit woede over het afzetten van Morsi. El-Sissi beschuldigde de Moslimbroederschap er maandag van achter de reeks aanslagen te zitten. 

De Moslimbroeders ontkennen iets met de aanslagen te maken te hebben, maar volgens de oud-legerleider hebben de Moslimbroeders militante bewegingen opgericht om dienst te doen als dekmantel. Op deze manier kan de Moslimbroederschap nergens van beschuldigd worden. De ideologie van de beweging is volgens El-Sissi gebaseerd op 'arrogantie in religie' en die arrogantie heeft er volgens hem toe geleid dat Egypte al tientallen jaren onrustig is. 

"De gedachtegang van deze groepen is dat we geen echte moslims zijn en zij menen dat een conflict onvermijdelijk is, omdat ze ons zien als ongelovigen", aldus El-Sissi. Een dergelijke gedachtegang werkt volgens El-Sissi niet meer. 

© Novum 2014
arabische lente
moslimbroederschap
abdelfettah el sissi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?