Initiatiefnemer Marokkaanse vlag tijdens herdenking snapt ophef niet

marokko
54
6 mei '14
Tijdens de dodenherdenking op 4 mei hing in Utrecht ook de Marokkaanse vlag halfstok. Dit om de simpele reden dat Marokkaanse soldaten gestreden hebben voor de vrijheid in Europa.

Desondanks is er op social media tumult ontstaan over de Marokkaanse vlag. De PVV vroeg het gemeentebestuur om opheldering maar kreeg nul op het rekest van burgemeester Jan van Zanen. Buurtvaders van de Utrechtse wijk Hoograven doen al jaren mee met de dodenherdenking. Marokko had met 120.000 soldaten een belangrijk aandeel in de bevrijding van Europa. Bovendien kwamen er tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 30.000 Marokkanen om het leven in Europa en Noord-Afrika.

Kritiek Dat zegt de 68-jarige voorzitter Mohammed El Abdellaoui. Tegenover Marokko.nl laat hij weten niets te snappen van de ophef die is ontstaan over de rood-groene vlag en het herdenken van de duizenden Marokkaanse doden. 'Ik snap niets van de ontstane ophef, zeker niet als je weet dat Marokkanen gesneuveld zijn voor de vrijheid van Nederland. Over de Canadese vlag hoor je niemand'. Sinds 2005 organiseert de groep samen met het Hoogravens Belang een wandeling naar de vrijheidsboom in de wijk. 

Tijdens deze tocht loopt iedereen samen met maar een doel: het herdenken van alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Naast de Nederlandse wordt ook de Marokkaanse vlag halfstok gehesen tijdens een moment van stilte. 'De rol van Marokko en de soldaten is van cruciaal belang geweest in de bevrijding en de vrijheid die we nu kennen. Gezien het belang trekken we ons niets aan van de kritiek en gaan volgend jaar gewoon verder', zegt El Adellaoui vastbesloten. 

Geschiedenis De voorzitter gaat verder: 'Het is jammer dat er mensen in Nederland zijn die nog moeite hebben met het erkennen van de geschiedenis. In Zwitserland, Oostenrijk, België en Frankrijk zijn ze wat dit betreft veel verder. Daar is meer aandacht en erkenning voor de Marokkaanse geallieerden'. El Abdellaoui stelt dat iedereen vooral moet weten wat Marokko als land heeft gedaan voor de vrijheid van Europa. 

'Toen Hitler koning Mohammed V om uitlevering van Marokkaanse joden vroeg reageerde hij woedend. Hij liet hem weten dat moslims, christenen en joden in Marokko net als zijn kinderen zijn en dat hij hen nooit zal uitleveren. Bovendien vluchtten veel joden naar speciale vluchtelingenkampen in het noorden van Marokko.' Na de bevrijding spraken onder meer de VS, Rusland en de Britten hun waardering uit over de Marokkaanse inzet. 

Positief Tijdens de herdenking benadrukte El Abdellaoui het belang van saamhorigheid in de gemeenschap. Een herdenking waarbij iedereen wordt herdacht in gezamenlijke sfeer draagt hieraan bij in de wijk, zegt de voorzitter. 

'Wij hebben net als eenieder in Nederland het recht om onze soldaten te herdenken tijdens deze dag. Het zou verschrikkelijk zijn als Marokkaanse Nederlanders de ruim 30.000 dode Marokkaanse soldaten vergeten. Ondanks de negatieve berichten zijn de meeste mensen positief, dus wij gaan gewoon door', besluit hij. 

© Redactie 2014
marokko
marokkanen
dodenherdenking
tweede wereldoorlog
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi