Joodse organisatie waarschuwt Wilders

algemeen
16
7 mei '14
PVV-leider Geert Wilders verloochent zijn principes door op Europees niveau samenwerking te zoeken met extreemrechtse en openlijk antisemitische partijen zoals het Franse Front National en de Oostenrijkse FPÖ.

"Het is verontrustend dat Wilders als een blad aan een boom is omgedraaid", zegt directeur Esther Voet van de joodse belangenorganisatie CIDI woensdag in De Telegraaf. Voet wijst erop dat Wilders altijd heeft gezegd niet met extreemrechts in zee te gaan. "Maar dat gebeurt nu toch." Voet zegt verder dat de FPÖ is opgericht door oud-SS'ers. "Zij zijn echt nog niet in het reine gekomen met het verleden." 

Dat zou ook gelden voor het Front National. Marine Le Pen vaart een gematigder koers dan haar vader, maar Voet benadrukt dat de vader gewoon op de Europese lijst staat en ook nog erevoorzitter is. Wilders wil met eurosceptische partijen een machtsblok vormen. Hij laat in een reactie aan de krant weten dat hij niet bang is met extreemrechts in een hoek te worden geplaatst. 

Voormalig PVV'ers Wim Kortenoeven en Louis Bontes stellen in de krant dat Wilders '180 graden' van standpunt is gedraaid. "In de fractie beloofde hij altijd dat er niet zou worden samengewerkt met het Front National en het Vlaams Belang", stelt Kortenoeven. Wilders zou zelfs hebben gewaarschuwd niet met 'dat soort lieden' op de foto te gaan. 

© Novum 2014
geert wilders
cidi
joden
front national
discriminatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?