Selfies in stemhokje toegestaan

algemeen
5
9 mei '14
Mensen mogen ook tijdens de komende Europese verkiezingen een foto van zichzelf maken in het stemhokje.

Volgens de rechtbank in Den Haag is de zogenoemde stemfie niet verboden, zo blijkt vrijdag uit de uitspraak van een kort geding hierover. De rechter erkent wel dat er nadelen aan het zelfportret met een ingevuld stembiljet zijn verbonden. Volgens de Stichting Bescherming Burgerrechten en Lucas Kruijswijk, die het proces hadden aangespannen, is het maken van een selfie met een ingevuld stembiljet een schending van het stemgeheim, omdat daardoor anderen invloed zouden kunnen uitoefenen op de stem die wordt uitgebracht. 

De nadelen wegen volgens de rechter zelfs zwaarder dan de voordelen. Toch heeft dat volgens hem niet tot gevolg dat stemfies verboden zijn. De rechter laat in het midden of het, gezien het belang van het stemgeheim, verstandig is geweest dat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) op Twitter toestemming gaf voor de stemfie. 

De partijen die het proces aanspanden wilden dat Plasterk voor de Europese verkiezingen maatregelen zou nemen om het maken van stemfies te ontmoedigen. Er zijn geen redenen de minister daartoe te dwingen, zegt de rechter. In de stemlokalen komen al posters te hangen om kiezers erop te wijzen dat zij niet bekend hoeven te maken op wie ze stemmen. 

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart zei Plasterk onder meer via Twitter dat het maken van selfies in het stemhokje toegestaan is. Hij benadrukte daarbij dat hij geen oproep deed. Honderden mensen, onder wie D66-leider Alexander Pechtold, maakten vervolgens een foto van zichzelf terwijl ze aan het stemmen waren. 

© Novum 2014
stemfie
selfie
europese verkiezingen
ronald plasterk
opmerkelijk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?