Syrië-gezant kapt ermee

buitenland
4
14 mei '14
Lakhdar Brahimi, de gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga in Syrië, legt zijn functie neer.

Dat heeft secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN dinsdag bekendgemaakt. Brahimi stopt aan het eind van de maand. Hij is twee jaar gezant geweest, maar zei te betwijfelen of er binnen afzienbare tijd een eind komt aan het bloedvergieten. Brahimi nam het stokje over van zijn goede vriend Kofi Annan, die er niet in slaagde vrede te brengen. 

Bij zijn aantreden zei hij dat het een 'extreem ingewikkelde en zeer, zeer moeilijke missie' zou worden en dat is het uiteindelijk ook gebleken. Lakhdar Brahimi slaagde er in de regering en de oppositie om tafel te krijgen voor vredesgesprekken in Genève, maar die draaiden uit op een impasse. Volgens Ban is dit te wijten aan de strijdende partijen in Syrië, maar in het bijzonder aan het regime in Damascus. 

Ook de diep verdeelde VN-Veiligheidsraad en landen die invloed kunnen uitoefenen op de beide kampen hebben schuld. Ban zei te blijven strijden voor vrede en heeft alle partijen opgeroepen na te denken over wat ze kunnen doen om het Syrische volk hoop te geven. Brahimi zei zijn vertrek te betreuren. "Ik ben er zeker van dat de crisis ooit stopt, maar de vraag is hoeveel meer doden moeten er nog vallen? Hoeveel meer vernietiging nog?", aldus Brahimi. 

Achter de schermen was Brahimi druk bezig om de onderhandelingen tussen de regering en de oppositie nieuw leven in te blazen, maar de beslissing van Damascus om voor 3 juni verkiezingen uit te schrijven, was voor Brahimi aanleiding hier een punt achter te zetten. Hij voorzag dat de oppositie na dat besluit niet meer in overleg wilde treden met Damascus. 

"Ik betreur het dat de partijen, in het bijzonder de regering, zo terughoudend zijn geweest om gebruik te maken van de mogelijkheid om een einde aan de ellende in het land te maken", zei Ban. 

© Novum 2014
lakhdar brahimi
vn
arabische liga
syrië
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?