'Syrië voerde veertien gifgasaanvallen uit'

buitenland
333
14 mei '14
De Syrische regering heeft sinds 25 oktober veertien keer een gifgasaanval uitgevoerd.

Daar heeft de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius het regime in Syrië dinsdag van beschuldigd. De laatste aanslag zou enkele weken geleden zijn uitgevoerd. Volgens Fabius zijn er geloofwaardige ooggetuigenverklaringen die zijn beschuldiging onderschrijven. Er wordt vanuit gegaan dat vorige maand bij een aanval chloorgas is ingezet. Tientallen mensen zijn daarbij ziek geworden. 

Vooralsnog heeft het Westen nog geen harde bewijzen voor de aanvallen of bewijzen dat het Syrische regeringsleger de aanvallen zou hebben uitgevoerd. Dat komt volgens Fabius omdat chloorgas te snel verdampt om concrete bewijzen te kunnen verzamelen. Afgelopen zomer werd een akkoord gesloten met de Syrische regering, waarin werd vastgelegd dat het Syrische chemische wapenarsenaal zou worden vernietigd. 

Inmiddels zou 92 procent van het arsenaal zijn vernietigd. Fabius zei er dinsdag echter van overtuigd te zijn dat de fabrieken waar chemische wapens worden geproduceerd nog niet gesloten zijn. Hij beschuldigde Damascus ervan geen open kaart te spelen. De chloorgasaanvallen laten volgens Fabius 'zien dat het regime van Bashar Assad nog steeds in staat is om chemische wapens te produceren en vastbesloten is deze te gebruiken'. 

Eerder dinsdag zei ook mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch dat er chloorgas is ingezet. De organisatie zei daar 'krachtige bewijzen' voor te hebben. Getuigen vertelden dat ze een helikopter een vatbom zagen laten vallen of kort voor een explosie een helikopter hoorden vliegen en daarna een eigenaardige geur roken. Ook beschreven zij volgens HRW tekenen en symptomen bij slachtoffers van blootstelling aan een gifgas. 

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens deelde eind april mee een onderzoek in te stellen naar het mogelijke gebruik van chloorgas. Fabius, die dinsdag in Washington was, maakte nogmaals duidelijk gefrustreerd te zijn over de weigering van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië om augustus vorig jaar luchtaanvallen tegen het regime uit te voeren. Hij wees nog eens op de uitspraken van de Amerikaanse president Barack Obama die het inzetten van chemische wapens tegen de Syrische bevolking een 'rode lijn' noemde die niet moest worden overschreden. 

Zonder de steun van Washington en Londen wilde Parijs echter niet overgaan tot actie. "Het was uitgesloten dat Frankrijk alleen zou handelen", zei Fabius. "We betreuren dat, omdat we geloven dat het veel dingen in veel opzichten zou hebben veranderd." Frankrijk heeft er bij de Verenigde Naties op aangedrongen om Assad en enkele hoge regeringsfunctionarissen te laten berechten door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag voor misdaden tegen de menselijkheid. 

De Veiligheidsraad kan daar volgens Fabius dinsdag al een beslissing over nemen. Het is echter waarschijnlijk dat Rusland zijn vetorecht gebruikt om te voorkomen dat Assad voor de rechters van het ICC moet verschijnen. 

© Novum 2014
arabische lente
gifgasaanval
syrië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?