Marokko vluchtoord voor Nederlandse criminelen

buitenland
33
14 mei '14
Nederlandse criminelen van Marokkaanse komaf vluchten steeds vaker naar Marokko.

Dit omdat Marokko geen onderdanen uitlevert en veel van deze criminelen een Marokkaans paspoort hebben. Nederland hoopt hier, door middel van een nauwere samenwerking, een positieve draai aan te geven. Deze week is een delegatie van de Amsterdamse recherche en het Openbaar Ministerie in Rabat en Tanger om de banden met de Marokkaanse autoriteiten te versterken. 

De directe aanleiding hiervoor is de schietpartij in de Staatsliedenbuurt op 29 december 2012, meldt het Parool. Hierbij zijn Saïd el Yazidi (21) en Youssef Lkhorf (28) geliquideerd. De 26-jarige verdachte Hamza B. wist naar Marokko te vluchten. Tijdens zijn vlucht nam hij onder meer de politie onder vuur met automatische vuurwapens. Justitie gaat ervan uit dat Hamza B. de Audi bestuurde van waaruit is geschoten. Hij vluchtte naar Marokko maar is daar aangehouden.

De verdachte kwam zijn vriendin op 21 juni 2013 afhalen van het vliegveld Ibn Batouta bij Tanger, waar een Marokkaanse arrestatieteam hem stond op te wachten. Hamza B. beschikt over zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit waardoor Marokko hem niet heeft uitgeleverd. Marokko neemt daarom de strafzaak over, hierbij krijgt de Marokkaanse justitie hulp van Nederland. 

Marokko moest wel garanderen een eventuele doodstraf niet te voltrekken. De gelegenheid rondom B. grijpt men nu aan om diplomatieke banden op justitieel vlak te verbeteren. Op 1 december 2012 gaven beide landen middels een verdrag al aan beter samen te gaan werken. B. heeft inmiddels om een proces in Nederland gevraagd. 

© Redactie 2014
marokko
nederland
criminaliteit
samenwerking
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi