Tweede Nederlandse MERS-patiënt opgenomen

algemeen
5
15 mei '14
Bij een tweede Nederlander is het besmettelijke dodelijke longvirus MERS vastgesteld.

Het gaat om een vrouwelijk familielid van de man waarbij de diagnose woensdag werd gesteld. Dat laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag weten. De twee raakten besmet tijdens een reis naar Saudi-Arabië. Ze hebben daar een dromedarissenboerderij bezocht en deelden twee weken een hotelkamer. De man en vrouw hebben volgens het RIVM 'onderliggende aandoeningen' waardoor ze waarschijnlijk gevoeliger zijn voor een infectie met het virus. De vrouw is opgenomen in het Isala in Zwolle, waar ze in strikte isolatie wordt verpleegd. 

Haar gezondheidstoestand is stabiel. De GGD gaat in kaart brengen met wie de vrouw contact heeft gehad. De gezondheidstoestand van deze mensen wordt in de gaten gehouden. De man wordt verpleegd in het Medisch Centrum Haaglanden Het RIVM sluit niet uit dat de ziekte de komende weken bij meer mensen wordt vastgesteld. Nederlandse ziekenhuizen zijn volgens het instituut goed toegerust om deze zorg te bieden. Sinds september 2012 zijn in Saudi-Arabië 147 mensen aan MERS overleden. 

Er zijn bijna vijfhonderd ziektegevallen bekend. MERS behoort tot dezelfde ziektefamilie als SARS en verkoudheid. In 2003 overleden ongeveer achthonderd mensen aan een mondiale SARS-epidemie. MERS kan koorts, ademhalingsproblemen, longontsteking en leverfalen veroorzaken. Er is geen vaccin of behandeling voor het virus en het is nog onbekend hoe de ziekte zich verspreidt. Wel is duidelijk dat voor besmetting nauw contact nodig is. 

© Novum 2014
mers
zwolle
rivm
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?