Rechter wil liegen strafbaar maken

algemeen
14
17 mei '14
Verdachten die in de rechtszaal aantoonbaar liegen moeten daarvoor kunnen worden bestraft.

Dat zegt senior strafrechter Willem Korthals Altes zaterdag in het AD. Korthals Altes wijst erop dat verdachten soms op advies van hun advocaat in het begin hun mond houden. "Nadat ze de stukken grondig hebben gelezen, gaan ze proberen om alles recht te praten." De rechter stelt voor verdachten net als getuigen onder ede te laten verklaren. "Dan ben je van het gezeur af dat mensen niet meer proberen om een heel dossier recht te praten." 

Verdachten hoeven volgens Korthals Altes geen fundamentele rechten in te leveren als ze niet meer mogen liegen. "Een verdachte hoeft niet mee te werken aan zijn eigen veroordeling en dat blijft zo. Hij kan ook gewoon zijn mond houden." De Orde van Advocaten en de Raad voor de Rechtspraak reageren in de krant weinig enthousiast. Volgens hen kan alles beter blijven zoals het is. 

De Raad voor de Rechtspraak vreest dat verdachten toch worden gedwongen mee te werken aan hun eigen veroordeling. Strafpleiter Peter Plasman stelt in de krant dat 'zwetsende verdachten' niet bang zijn om van meineed te worden beschuldigd en de eed juist misbruiken om hun verhaal kracht bij te zetten. Advocaat Richard Korver stelt dat goede rechters in staat moeten zijn om gaten te schieten in gelogen verhalen. 

© Novum 2014
willem korthals altes
rechter
wet
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?