'Nederlandse (17) in Syrië getrouwd met strijder'

algemeen
25
19 mei '14
Een Nederlands meisje is in Syrië getrouwd met een Belgische Syriëganger.

Sara is naar Syrië afgereisd om als 'ware gelovige' de 'onderdrukte Syriërs' te helpen. Haar 20-jarige man, Brian de Mulder uit Antwerpen, strijdt ook tegen het bewind van Bashar Assad, schrijft de Vlaamse krant Het Nieuwsblad. Onderzoeker Montasser AlDe'emeh, die zich richt op radicalisering, Vlaamse Syriëgangers en de internationale jihad, sprak met het stel. 

Ze zeggen niet geronseld te zijn, maar slechts 'Allahs woorden en bevelen' op te hebben gevolgd. Een lokale imam heeft ze getrouwd. Sara zegt zich niet druk te maken over dat een terugkeer naar Nederland voor Syriëgangers lastig kan zijn. Ze zou nooit meer terug willen keren en roept andere Nederlandse moslims op ook naar Syrië af te reizen. 

Haar ouders waren door de politie getipt over haar aanstaande vertrek, maar die geloofden niet dat ze echt zou gaan en deden niks. De Mulder is in België bij verstek veroordeeld tot zes maanden cel voor handel in cocaïne. Na zijn vertrek dreigde hij via Youtube met aanslagen tegen onder meer de Belgische staat en tegen PVV-leider Geert Wilders.

© Novum 2014
syrië
arabische lente
montasser aideemeh
sara
brian de mulder
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?