Egypte met El-Sissi hard op weg naar nieuw Mubarak-tijdperk

buitenland
25
26 mei '14
Overal in de straten van Egypte hangen posters van de legerleider. In Caïro prijkt zijn gezicht langs snelwegen en bruggen en op torens en pleinen.

In Alexandrië schallen uit luidsprekers lofzangen op de generaal, die in de verkiezingen van maandag en dinsdag vrijwel zeker het presidentschap zal binnenhalen. Toch is de populariteit van Abdel-Fattah el-Sissi, sinds vorig jaar de baas in Egypte, niet zo alomvattend als de propagandamachine doet denken. El-Sissi weet de Egyptische media en het zakenleven aan zijn kant, maar uit een peiling van het Amerikaanse Pew Research Center blijkt zijn populariteitscijfer net boven de vijftig procent te schommelen. 

Zeker is dat de Moslimbroederschap in de verkiezingen van maandag en dinsdag geen schijn van kans maakt. De organisatie is het afgelopen jaar vakkundig onthoofd en ontleed. Honderden aanhangers van de Broederschap zijn gedood. Duizenden zijn opgepakt. De beweging zelf is bestempeld tot terroristische organisatie. Het Egyptische leger maakte vorig jaar een vroegtijdig einde aan de regeertermijn van Moslimbroeder en eerste democratisch gekozen president van Egypte Mohammed Morsi. 

De islamisten hadden hun hand overspeeld en hun religieuze stempel te nadrukkelijk op de samenleving proberen te drukken. Veel Egyptenaren zouden nu verlangen naar een krachtig leider die de stabiliteit kan terugbrengen. De hang naar vrijheid en democratie, die twee jaar geleden resulteerde in een volksopstand en de val van autocraat Hosni Mubarak, lijkt inmiddels weer in de ijskast verdwenen. 

"Het volk wil een legerman. We hebben nu wel gezien dat een burgerpresident niet werkt", zei Shaimaa Abdel-Hamid, een 26-jarige vrouw die een pro-Sissi-bijeenkomst in Caïro deze week bijwoonde. "We willen veiligheid. Zeker, ook gezondheidszorg en onderwijs en zo. Maar we willen allereerst veiligheid." Kranten en tv-zenders steken vrijwel zonder uitzondering de loftrompet over El-Sissi, die zij de enige kandidaat noemen die in staat is het land uit de economische crisis te leiden.

Maar ook zij kunnen niet verbloemen dat het land diep verdeeld is. Zo'n 54 procent van de bevolking uit de peiling van Pew lijkt achter de legerchef te staan; 45 procent beschouwt hem als ongeschikt. Vertrouwen in El-Sissi is bovendien nog wat anders dan het voornemen een stem op hem uit te brengen. In dezelfde peiling blijkt 38 procent de Moslimbroederschap gunstig gezind te zijn. 

Dat cijfer toont dat de afkeer van El-Sissi niet alleen bij de Moslimbroeders moet worden gezocht. Hoewel ook uit deze cijfers naar voren lijkt te komen dat El-Sissi weinig moeite zal hebben de verkiezingszege binnen te slepen, kunnen ze wel zijn andere wens dwarsbomen: het creëren van een stevig volksmandaat door middel van een hoge opkomst. Die moet aantonen dat het leger er vorig jaar goed aan heeft gedaan de moslimpolitici te verdrijven. De Moslimbroederschap heeft opgeroepen tot een boycot van de verkiezingen. 

In tegenstelling tot de presidentsverkiezingen in 2012, die door Morsi werden gewonnen, is er deze keer geen sprake van een felle competitiedrift tussen de kandidaten. El-Sissi's belangrijkste tegenstander is de linkse kandidaat Hamdeen Sabahi. In 2012 werd hij derde, maar nu kan hij nog maar rekenen op de gunst van 35 procent van de ondervraagde deelnemers aan de peiling van Pew. 

Sommige kandidaten hebben de handdoek al in de ring geworpen. "We keren terug naar het tijdperk-Mubarak", zegt een van hen, de 42-jarige Sameh Abdel-Khaleq, die zichzelf tot de revolutionairen rekent. Ook met de revolutionaire beweging is na de val van Morsi korte metten gemaakt. Activisten zijn gearresteerd of worden geïntimideerd, politieke bijeenkomsten zijn onder een nieuwe wet alleen nog mogelijk na instemming van de politie. 

De prioriteit ligt momenteel bij de veiligheid; democratie kan wachten, aldus El-Sissi. Hij hamert er bij media op dat oproepen tot persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting moeten worden gestaakt en eist een einde aan protestacties. De problemen in het land, uiteenlopend van werkloosheid tot woningentekort, schuldenlast en stroomuitval, zullen met militaire efficiëntie worden aangepakt, belooft hij. 

© Novum 2014
egypte
arabische lente
mohammed morsi
abdelfettah el sissi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?