Onderzoek: niet meer doden bij eventuele uitschakeling Oranje op WK

algemeen
1
26 mei '14
Een vroegtijdige uitschakeling van het Nederlands elftal op een groot voetbaltoernooi leidt niet tot hogere sterftecijfers.

Dat meldt het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) na onderzoek. Onderzoekers namen alle sterftestatistieken onder de loep rondom de uitschakeling van Oranje op de WK's en EK's tussen 1998 en 2010. Hoewel een hartverlamming niet is uitgesloten bij een gemiste kans, is het bewijs dat uitschakeling dodelijk is zeer zwak. Tijdens de EK's van 2000, 2004 en 2008 steeg het sterftecijfer onder mannen na de uitschakeling wel maar dat is puur toeval, denken de onderzoekers. 

Ook tijdens de andere toernooien zijn geen opvallende cijfers ontdekt. De onderzoekers keken alleen naar de uitschakeling van Oranje en niet naar bepaalde momenten in een wedstrijd die stressverhogend kunnen zijn. Er zijn echter ook geen afwijkende cijfers gevonden na de toernooien waarin Nederland het tot de halve finale of finale, wat vermoedelijk meer stress voortbracht, bracht. 

Hoewel het Nederlands elftal tijdens het komende WK in Brazilië is ingedeeld in de 'poule des doods' kunnen de supporters daarom gewoon blijven kijken, wat er ook gebeurt. 

© Novum 2014
wk 2014
nederland
nidi
sterftecijfer
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi