Geheime dienst Marokko arresteert leider Marokkaanse strijders Syrië

marokko
31
26 mei '14
Ahmed Chaara is de beroemdste Marokkaanse strijder in Syrië. Hij trad in mei 2012 toe tot de gelederen van Daesh in Irak en de Levant, een tak van Al-Qaida.

Twee jaar later heeft de Marokkaanse geheime dienst Chaara eindelijk kunnen grijpen bij de Turks-Syrische grens. Dit deed het in samenwerking met onder meer Frankrijk en Turkije. In Tanger en vooral in Beni Makada spreekt men veel over de arrestatie van Chaara, meldt Yabiladi. Volgens de bron zou Chaara op zeer korte termijn aan Marokko uitgeleverd kunnen worden. Hoewel zijn strijdersgroep in onmin leeft met andere rebellengroepen dacht Chaara er niet aan om terug te keren naar Marokko. 

Dat liet hij op 9 mei nog weten, maar enkele weken later zal hij gedwongen terugkeren. Daar wacht hem waarschijnlijk een zware tijd. Volgens Chaara is Marokko het land van tirannie en gevangenissen. Chaara, ook bekend als Abu Hamza Al Maghribi, is leider van een radicale groep en vocht in de rangen van de als terroristisch bestempelde organisatie Daesh. Hij werd zelfs gepromoveerd tot het hoofd van een groep Marokkaanse strijders. 

Achtergrond Voordat hij nieuwe ideeën opdeed over de gewapende strijd verkocht Chaara gesmokkelde sigaretten in het noorden van Marokko. Daar zijn radicale bewegingen en enkele illegale groeperingen sterk aanwezig. Abu Hamza is ook in Syrië bekend. Hij kwam uit de anonimiteit toen hij met zijn zoon Osama, slechts 13 jaar, poseerde met een kalasjnikov. De foto ging vervolgens de hele wereld over. 

In tegenstelling tot veel andere strijders liet Chaara zijn vrouw en vijf kinderen niet achter maar nam hij zijn gezin mee naar Syrië.

© Redactie 2014
marokko
ahmed chaara
syrië
arabische lente
daesh
isis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?