Kiezers Egypte laten het massaal afweten

buitenland
21
27 mei '14
De Egyptische regering en diverse staatsgezinde media zetten dinsdag alles op alles om mensen naar de stembus te krijgen.

Het is dinsdag de tweede dag van de presidentsverkiezingen, maar de opkomst lijkt lager uit te vallen dan van tevoren werd verwacht. Vooral in de delen van het land waar vooral conservatieve moslims wonen wordt weinig gestemd. Ex-legerleider Abdel-Fattah el-Sissi is de gedoodverfde favoriet en niets lijkt hem van de overwinning af te kunnen houden. Volgens verkiezingswaarnemers was de opkomst maandag redelijk, maar in conservatief-islamitische stadjes ging bijna niemand stemmen. 

In de hoop de opkomst op de tweede dag wat op te krikken is dinsdag tot nationale feestdag uitgeroepen. Hierdoor krijgen ambtenaren de tijd om ook te gaan stemmen. Daarnaast is de periode waarin mensen kunnen stemmen met een uur verlengd. Toch was er bij veel stembureaus in en rond Caïro geen hond te bekennen. De autoriteiten biedt mensen niet alleen voordeeltjes om ze naar de stembus te lokken, er hangt de kiezers ook een dreigement boven het hoofd. 

Stemmen of boete De kiescommissie heeft een zelden gebruikt wetsartikel nieuw leven ingeblazen, waardoor mensen die wel kunnen stemmen maar dat niet doen een boete kunnen krijgen van omgerekend 52 euro, een aanzienlijk bedrag voor de meeste Egyptenaren. De eerste verkiezingsdag verliep rustig. Een half miljoen agenten en militairen waren op de been om de stembusgang in goede banen te leiden. 

El-Sissi hoopt op een hoge opkomst, om zijn bewering te staven dat hij de steun van het volk genoot toen hij vorig jaar president Mohammed Morsi afzette. Het contrast was maandag echter zonneklaar. In Caïro stonden grote groepen fans van El-Sissi met vlaggen te zwaaien terwijl ze in de rij stonden te wachten om hun stem uit te brengen. In bolwerken van de Moslimbroederschap waren de stembureaus vrijwel uitgestorven. 

© Novum 2014
arabische lente
egypte
el sissi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?