'Naar Saudi-Arabië om rotzooi van Wilders op te ruimen'

algemeen
60
28 mei '14
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) weet nog niet wanneer hij afreist naar Saudi-Arabië om te praten over de stickeractie van PVV-leider Geert Wilders.

Timmermans wil zo snel mogelijk vertrekken, maar hij is afhankelijk van de Riyad, zei hij woensdagochtend voorafgaand aan de ministerraad. "Ik heb vanochtend een brief geschreven aan mijn Saudische collega, met aan hem ook de vraag om mij een aantal data te geven waarop ik welkom ben, en daar wacht ik even op", zei Timmermans. De bewindsman zei dat hij voor zijn bezoek ook afhankelijk is van Saudi-Arabië. 

Rotzooi van Wilders "Ik ben bereid om op ieder moment daarnaartoe te gaan, maar ik moet ook mijn collega daar kunnen zien." Timmermans zei verder dat het 'heel lastig' is geworden door Wilders' actie om te praten over de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië. "Ik moet eerst reparatiewerkzaamheden verrichten, de rotzooi van Wilders opruimen, en dan kunnen we weer over mensenrechten praten." 

Eerder reisde al een topambtenaar af naar Saudi-Arabië om het conflict over de stickeractie op te lossen. Volgen Timmermans is dat bezoek goed ontvangen. "Het heeft enorm geholpen. Nu de volgende stap." De minister denkt dat het gaat lukken op het probleem van tafel te krijgen. "Ik weet zeker dat het gaat lukken om er op een goede manier uit te komen." 

Sticker Wilders liet eind vorig jaar stickers drukken van de Saudische vlag. Normaal staat daar de islamitische geloofsbelijdenis, maar Wilders had die vervangen door de tekst: De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif. Onlangs werd duidelijk dat Saudi-Arabië Nederlandse bedrijven uitsluit van opdrachten uit woede over de actie van Wilders. 

VNO-NCW liet dinsdag weten een advertentie te hebben geplaatst in een aantal Saudische dagbladen omdat de werkgeversorganisatie 'meer dan genoeg' heeft van de 'provocatieve' acties van Wilders. "Wij komen op voor de handelsbelangen van Nederlandse ondernemers, leden van VNO-NCW, die door dit soort acties van Wilders in gevaar komen. Wilders moet zich er van bewust zijn dat het ook om banen en belastinggeld gaat dat naar de schatkist vloeit." 

© Novum 2014
frans timmermans
saoedi-arabië
geert wilders
pvv
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?