Google komt met 'vergeet me'-formulier

algemeen
8
30 mei '14
Internetgigant Google heeft een formulier op zijn website geplaatst waarin gebruikers een aanvraag kunnen indienen om gegevens over henzelf uit de zoekresultaten te laten verwijderen.

Het Europees Hof van Justitie oordeelde eerder deze maand dat internetgebruikers in sommige gevallen het recht hebben 'om vergeten te worden'. De zoekmachine moet daarom links naar verouderde, irrelevante informatie uit zijn zoekresultaten verwijderen. Mensen die vergeten willen worden moeten hun persoonsgegevens invullen en ook een kopie van een geldig identificatiebewijs. 

Google benadrukt dat elke aanvraag apart wordt behandeld. Google is nog in overleg met privacywaakhonden in verschillende Europese landen en de procedure om vergeten te worden kan dan ook nog veranderen, aldus de techgigant. 

"De uitspraak vereist dat Google een moeilijke afweging maakt tussen het recht om vergeten te worden van een individu en het recht van het publiek op informatie", zegt het bedrijf in een verklaring. "Daarom vragen we een adviesgroep van experts grondig na te denken over deze thematiek. We zullen ook samenwerken met de instanties voor gegevensbescherming en anderen bij het implementeren van deze uitspraak." 

© Novum 2014
google
privacy
vergeet me formulier
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?