Marokkaanse Nederlanders voeren actie tegen nieuwe Ombudsman

algemeen
40
30 mei '14
Guido van Woerkom wordt waarschijnlijk de nieuwe Nationale Ombudsman en dat zet kwaad bloed bij onder meer Marokkaanse Nederlanders.
De huidige directeur van de ANWB is door de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken voorgedragen als opvolger van Alex Brenninkmeijer, die in december zijn functie neerlegde. De Tweede Kamer vergadert op 3 juni over de voordracht. Als de Kamer akkoord gaat, wordt hij waarschijnlijk in het najaar beëdigd. 

Onafhankelijk
De Nationale Ombudsman behandelt onafhankelijk en onpartijdig klachten van burgers over de overheid. Het prestigieuze ambt is een Hoog College van Staat. Dat de in 1955 geboren Van Woerkom stopt als directeur van de ANWB was al bekend. Hij legt zijn werk neer op 1 augustus. Hij is dan vijftien jaar directeur geweest van de bond. 

Via Twitter laat Van Woerkom weten zijn voordracht 'een grote' eer te vinden. "Van vier miljoen leden naar zestien miljoen Nederlanders", zegt hij verwijzend naar het aantal ANWB-leden. 

Marokkanen-uitspraak
Inmiddels hebben verschillende prominente Marokkanen in Nederland actie gevoerd tegen de aanstelling. Dit naar aanleiding van zeer kwalijke uitspraken van Van Woerkom in het verleden richting Marokkanen. In 2010 was hij als ANWB-directeur bij een congres van de Verenigde Nationale Fleetowners (wagenparkbeheerders). Als een van de sprekers zei hij dat zijn vrouw eigenlijk minder belasting moet betalen omdat ze maar 4000 kilometer per jaar rijdt. 

Iemand die 100.000 kilometer aflegt moet logischerwijs meer betalen, zo vond Van Woerkom. Toen iemand uit het publiek opperde dat zijn vrouw dan beter met de taxi kon reizen antwoordde hij dat hij dat liever niet heeft 'want er zou weleens een Marokkaan achter het stuur kunnen zitten'. In de dagen erna probeerde zowel Van Woerkom als de ANWB de uitspraken te bagatelliseren bij onder meer Pauw & Witteman. 

Actie
Inmiddels is er een Facebookpagina opgezet en kan men een petitie tekenen tegen de aanstelling. Onder meer Mohamed Rabbae van het Landelijk Beraad Marokkanen vraagt om de aanstelling te herzien. 

Teken hier de petitie en like de pagina. 
© Redactie 2014
nationale ombudsman
guido van woerkom
anwb
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
verenigde staten
jemen
saoedi-arabië
mocromaffia
nabil b
advocaat
ridouan taghi
psv
donald trump
derk wiersum
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
iran
spanje
moord
daesh
rabat
dgsn
caf
mohammed vi